e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

"Να 'σφίξουν το ζωνάρι' και τα ευρωστελέχη"

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιάνους Λεβαντόφσκι ζήτησε σήμερα από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα προκειμένου να εναρμονιστούν με τα μέτρα λιτότητας που έχουν υιοθετήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ.Σε επιστολή του, που απευθύνεται στους προέδρους και τους επικεφαλής των εννέα ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων, ο Λεβαντόφσκι ζητεί η ΕΕ να στείλει ένα "θετικό μήνυμα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη".


Οι επικρίσεις του Τύπου σχετικά με την αύξηση των μισθών των ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και με τα ποσά μετακίνησης που λαμβάνουν οι Επίτροποι έχουν συμβάλλει στην έλλειψη κατανόησης από τη μεριά των ευρωπαίων πολιτών, που είναι αντιμέτωποι με αυστηρά μέτρα λιτότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ο Λεβαντόφσκι επέμεινε σε αυτή την πλευρά του ζητήματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως, θέλοντας να δώσει το παράδειγμα, πρότεινε τον περιορισμό σε "λιγότερο από 1%" της αύξησης των λειτουργικών της εξόδων στον προϋπολογισμό του 2012.

"Αυτό θα σημάνει σημαντικές μειώσεις στα έξοδα των αποστολών, των συνόδων, των συμβουλίων, των ερευνών και των δημοσιεύσεων", διευκρίνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος. Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε προσλήψεις το 2012.


Οι 27 Επίτροποι ξόδεψαν σχεδόν 4 εκατομμύρα ευρώ το 2009 σε αποστολές και σε έξοδα εκπροσώπησης.


Τα λειτουργικά έξοδα της ΕΕ θα φτάσουν τα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011, δηλαδή το 5,7% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ που ανέρχεται σε 126,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ αποτελείται κυρίως από συνεισφορές της κάθε χώρας που αγγίζουν τα 246 ευρώ το χρόνο ανά πολίτη.


dealnews.gr