e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Αυξημένα τα κρούσματα της νέας γρίπης, χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού

Σε έξαρση ο Η1Ν1


Αυξημένα είναι το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα της νέας γρίπης που παρουσιάζονται στη χώρα μας. Στους 33 ανέρχεται ο αριθμός των δηλωθέντων θανάτων, σύμφωνα με τα δεδομένα από το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ.Όπως τόνισε στον Βήμα 99,5 ο καθηγητής μικροβιολογίας και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Τσακρής, φέτος η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, ιδίως τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και παρατηρείται ιδιαίτερη νοσηρότητα.


«Κυριαρχεί το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 το οποίο προσβάλλει κυρίως νεαρά άτομα» είπε ο γιατρός.

Τόνισε μάλιστα ότι στην Ελλάδα τα επίπεδα ανοσίας στον ιό Η1Ν1 είναι πολύ χαμηλά και αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο χαμηλό ποσοστό ατόμων που εμβολιάστηκαν.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 30% των ασθενών που νόσησαν από τη νέα γρίπη και παρουσίασαν σοβαρές λοιμώξεις δεν είχαν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, ο κ.Τσάκρης συνιστά στους ασθενείς να συμβουλεύονται άμεσα το γιατρό τους από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα της γρίπης, ώστε να πάρουν τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Τα κύρια προληπτικά μέτρα που συστήνονται από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι τα εξής:

•Ο εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Τονίζεται ότι ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για τον εμβολιασμό.


•Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών.


•Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό και χωρίς να προηγείται απαραίτητα εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.


ta nea