e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή Γερουλάνου στους ανθρώπους του θεάτρου για τις επιχορηγήσεις

Ζητά να συμμετάσχουν στη διαβούλευση


Με προσωπική του επιστολή προς τους ανθρώπους του θεάτρου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ζήτησε από τους «άμεσα ενδιαφερόμενους για το θέμα των επιχορηγήσεων» να λάβουν μέρος στην δημόσια διαβούλευση για τις θεατρικές επιχορηγήσεις που αρχίζει στις 26 Φεβρουαρίου.Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Γερουλάνου: «ο θεσμός των επιχορηγήσεων του ελεύθερου θεάτρου στήριξε μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών και ανέδειξε πολλούς από αυτούς που το κοινό αλλά και η ίδια η θεατρική κοινότητα αναγνωρίζει σήμερα ως διακεκριμένους εκπροσώπους της.



» Ωστόσο, όλοι μας γνωρίζουμε πως τα τελευταία χρόνια ο θεσμός αυτός δεν εξυπηρετούσε πια κάποια συγκεκριμένη, στοχευμένη πολιτική. Συχνά μάλιστα, υπερίσχυαν κριτήρια μικροπολιτικά ή προσωπικών γνωριμιών.»

Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρει στην επιστολή ότι το αίτημα των ανθρώπων του χώρου για μια συνολική και αποτελεσματική παρέμβαση της Πολιτείας, «είναι επιτακτικό.»

«Είναι αναγκαίο να δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα του χώρου αλλά και νέα, που προέκυψαν από τη βαθιά οικονομική κρίση που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ο τόπος μας.»

Το νέο προτεινόμενο πλαίσιο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τις θεατρικές επιχορηγήσεις τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από τις 26 Φεβρουαρίου.

Το κείμενο θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ανοιχτής Διακυβέρνησης και η διαβούλευση θα διαρκέσει ώς τις 15 Μαρτίου. Πρόκειται για τις προτάσεις στις οποίες κατέληξε η ομάδα εργασίας για το θέατρο, η οποία συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων (αποτελείται από τους Θωμά Μοσχόπουλο, σκηνοθέτη, Ματίνα Καλτάκη, κριτικό θεάτρου, και Δήμητρα Κονδυλάκη, δραματολόγο).

Η ομάδα είχε σειρά συσκέψεων και διαβούλευσης με στόχο την ανάγκη στήριξης των νέων καλλιτεχνών, την αναζήτηση μορφών εναλλακτικής επιχορήγησης, ενίσχυσης του ελληνικού έργου, εξωστρέφειας της ελληνικής δημιουργίας, αλλά και κινητικότητας των καλλιτεχνών εκτός κέντρου προς όλες τις περιφέρειες.

Παράλληλα, στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 3 Μαρτίου, στις 12:00 το μεσημέρι εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνουν οι επιχορηγούμενοι θίασοι, εκφράζοντας την «ανησυχία» τους «μήπως χαθεί η φετινή επιχορήγηση.»
 
ta nea