e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Πτώση θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά το Σαββατοκύριακο


Υποχωρούν οι δυνατές βροχοπτώσεις


Η πτώση της θερμοκρασίας και οι ισχυροί άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο που θα φτάσουν ακόμη και τα 8 μποφόρ, είναι τα χαρακτηριστικά του Σαββατοκύριακου μετά την υποχώρηση της χθεσινής έντονης βροχόπτωσης. Επίσης, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα ορεινά οδικά δίκτυα λόγω των χιονοπτώσεων για το επόμενο διήμερο. Τα βαρομετρικά χαμηλά φτάνουν κατά... κύματα στη χώρα μας, προκαλώντας σε κάποιες περιοχές ρεκόρ στα ύψη βροχής.


Ένας Βούλγαρος υπήκοος παρασύρθηκε από χείμαρρο στην περιοχή Μπάθρα του Άργους και χρειάστηκε επιχείρηση της πυροσβεστικής προκειμένου να βγει από το αυτοκίνητο του, χωρίς να τραυματιστεί.

Οι χιονοπτώσεις που αναµένεται να σηµειωθούν το βράδυ της Παρασκευής στην Πάρνηθα θα σηµάνουν και τη σταδιακή εξασθένηση του κύµατος κακοκαιρίας που εκδηλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες 48 ώρες.


Οπως ανέφερε στα «Νέα» ο µετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δρ Κώστας Λαγουβάρδος: «Από το Σάββατο οι βροχοπτώσεις θα περιοριστούν κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα, δεν θα έχουν όµως τον έντονο χαρακτήρα των προηγούµενων ηµερών».


Ενώ σήμερα Παρασκευή στην Αθήνα η θερµοκρασία δεν θα ξεπεράσει το µεσηµέρι τους 9 βαθµούς Κελσίου, αύριο Σάββατο η µέγιστη θερµοκρασία θα είναι 10 βαθµοί και την Κυριακή 6 βαθµοί. Στη Θεσσαλονίκη, η θερµοκρασία θα φθάσει την Παρασκευή τους 5 βαθµούς ενώ το Σάββατο και την Κυριακή τους 7 και 6 βαθµούς αντίστοιχα.

Ωστόσο, τα επόµενα 24ωρα τα χιόνια θα συνεχίσουν να πέφτουν σε όλα τα ορεινά.


Ειδικότερα την Κυριακή τα χιόνια δεν θα περιοριστούν σε ύψος µεγαλύτερο από 800-900 µέτρα, αλλά θα εκδηλωθούν και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου µε χαµηλότερο υψόµετρο.

Γεγονός είναι ότι τις τελευταίες µέρες επισκέπτονται τακτικά τη χώρα µας από τα δυτικά βαροµετρικά χαµηλά συστήµατα που προκαλούν σφοδρές βροχοπτώσεις. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σαµαριά, στη ∆υτική Κρήτη, το ύψος της βροχής από τις αρχές του χρόνου έχει φθάσει τα 1000 χιλιοστά ενώ µόνο τον Φεβρουάριο το ύψος της βροχής ήταν 670 χιλιοστά», προσθέτει ο δρ Κώστας Λαγουβάρδος. Πολύ νερό έπεσε εξάλλου και στη Ζαγορά του Πηλίου, 120 χιλιοστά µόνο χθες, τη Φωκίδα,80 χιλιοστά, και στην Ανατολική Στερεά.


Ισχυρές καταιγίδες έπληξαν την περασµένη Τετάρτη και τα ∆ωδεκάνησα, όπου το ύψος της βροχής ξεπέρασε µέσα σε δύο ώρες στην Κάλυµνο τα 30 χιλιοστά και στην Πάτµο τα 44 χιλιοστά.

Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα βόρεια


Αλυσίδες πρέπει να έχουν μαζί τους, οι οδηγοί που θα κινηθούν το Σαββατοκύριακο στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα ορεινά της Φλώρινας, της Κοζάνης, της Καστοριάς, αλλά και των Γρεβενών.


Ανοιχτός με αλυσίδες είναι ο δρόμος από τον Άγιο Αθανάσιο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, ενώ ο δρόμος από την Κερασιά είναι κλειστός.

Η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι προσεχτικοί κατά την κίνησή τους, στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.


ta nea