e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Στα Τίρανα στέλνει η ΕΕ τον Μίροσλαβ Λάιτσακ ως μεσολαβητή στην πολιτική κρίση

Φτάνει εντός της ημέρας στην Αλβανία


Τον Μίροσλαβ Λάιτσακ, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας και πρώην ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποφάσισε να διορίσει ως μεσολαβητή της ΕΕ για την πολιτική κρίση στην Αλβανία, η εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

Την είδηση για το διορισμό του κ.Λάιτσακ, ο οποίος ηγείται της αρμόδιας διεύθυνσης για τις σχέσεις με τη Ρωσία, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια στην ΕΕ, επιβεβαίωσε στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Top Channel, το γραφείο της Άστον.

Ο Λάιτσακ αναμένεται να φτάσει σήμερα, Τετάρτη, στα Τίρανα, σε «μια προσπάθεια να παροτρύνει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση και να συνεχίσει η χώρα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για ένταξη στην ΕΕ» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό εκπρόσωπος της Άστον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ένωσης είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήμαρχο Τιράνων, Έντι Ράμα.

Εν τω μεταξύ, λόγω της άφιξης του Λάιτσακ στα Τίρανα, ο Σαλί Μπερίσα ακύρωσε τη μετάβασή του στο Στρασβούργο, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ότι μελετά σοβαρά την ακύρωση της προγραμματισμένης για το προσεχές Σάββατο διαδήλωσης κατά της βίας, μετά τις σχετικές παραινέσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα, Αλεξάντερ Αρβίζου, προς τον ίδιο αλλά και τον Έντι Ράμα να μην πραγματοποιήσουν τις διαδηλώσεις που προγραμματίζουν.
 
ta nea