e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Προς υποβάθμιση η Πορτογαλία από την Standard & Poor's

«Καμπανάκι» για πιθανή υποβάθμιση της Πορτογαλίας χτύπησε χθες η StandardandPoor’sένα επιδεινωθούν περαιτέρω οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας ή εάν συμμετέχουν ιδιώτες ομολογιούχοι σε πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της.Σημειώνεται ότι η απόφαση για το αν θα υποβαθμιστεί η αξιολόγηση Α-minus της Πορτογαλίας θα ληφθεί το επόμενο τρίμηνο, όπως ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.


Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες κατέθεσε προϋπολογισμό λιτότητας με αύξηση των φόρων και μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα.

Εντούτοις, η S&P εκτιμά ότι η πορτογαλική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα αρκετά διαρθρωτικά μέτρα για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η αντι-αναπτυξιακή επίδραση των δημοσιονομικών περικοπών, ενώ προέβλεψε ύφεση τουλάχιστον 2% για το 2011.

Η S&P εξέφρασε επίσης έντονες ανησυχίες για τις κυοφορούμενες αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ που ενδέχεται να βάλουν τους ιδιώτες ομολογιούχους σε μειονεκτική θέση στην περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους.

«Εάν η Πορτογαλία προσφύγει σε πρόγραμμα στήριξης από το εξωτερικό και αν πιστέψουμε ότι οι απαιτήσεις των ιδιωτών δανειστών θα έπονται των δημοσίων δανειστών, ή αν επιδεινωθούν περαιτέρω οι αναπτυξιακές ή οι δημοσιονομικές προοπτικές της Πορτογαλίας, μπορεί να μειώσουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση», υπογράμμισε.


ta nea