e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

...και αυτή έκανε σάουνα! Η ιστορία της Ανγκελα Μέρκελ

Πέμπτη απόγευμα, 9 Νοεμβρίου 1989. Εκατοντάδες βερολινέζοι, στον ανατολικό τομέα, συρρέουν προς το Τείχος που στοιχειώνει έναν ολόκληρο κόσμο. Μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Μια 35χρονη εκείνη την ώρα ήταν με τις φίλες της για σάουνα. Το όνομά της, Ανγκελα Μέρκελ.Η ιστορία λέει πως όταν η 35χρονη τότε κόρη του λουθηρανού πάστορα Χορστ Κάρσερ βγήκε στο δρόμο και κατάλαβε τι συμβαίνει τηλεφώνησε στη μητέρα της και τη ρώτησε αν έχει δυτικογερμανικά μάρκα, «διότι ήρθε η ώρα να φάμε στρείδια στο ξενοδοχείο Κεμπίνσκι στη δυτική πλευρά, όπως ονειρευόμαστε πάντα». Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία ενός κοριτσιού, μέλους της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Λαϊκης Δημοκρατίας της Γερμανίας, που εξελίχθηκε σε Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης.


Η αλήθεια είναι ότι η ίδια στο γραφείο της δεν έχει το πορτρέτο της Θάτσερ αλλά της Μεγάλης Αικατερίνης. «Αυτή ήταν μια πραγματικά ισχυρή γυναίκα», έχει πει για την Αυτοκράτειρα η Καγκελάριος, η οποία πάντως έχει τουλάχιστον ένα κοινό χαρακτηριστικό με την Μαργκαρετ Θάτσερ: Και οι δυο σπούδασαν Θετικές Επιστήμες, κάτι ασυνήθιστο για γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική.

Η Μέρκελ ,που φιγουράρει στο Forbes μεταξύ των πιο ισχυρών γυναικών στον κόσμο, έχει πολλές πρωτιές. Είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, η νεότερη καγκελάριος μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο πρώτη καγκελάριος που γεννήθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η πρώτη καγκελάριος που σπούδασε θετικές επιστήμες και η πρώτη καγκελάριος από την Ανατολική Γερμανία .

Η Μέρκελ μπορεί να μεγάλωσε στην Ανατολή αλλά γεννήθηκε στη Δύση και συγκεκριμένα στο Αμβούργο στις 17 Ιουλίου 1954. Κόρη του λουθηρανού πάστορα Χορστ Κάσνερ και της δασκάλας Χέρλιντ Κάσνερ . Λίγο μετά τη γέννησή της, ο πατέρας της διορίστηκε σε εκκλησία της Ανατολικής Γερμανίας. Έτσι η οικογένεια μετακόμισε στο Τεμπλιν, 80 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του Βερολίνου.

Όπως οι περισσότεροι μαθητές, έτσι και η Μέρκελ ήταν μέλος της επίσημης νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος, της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (FDJ). Αργότερα έγινε μέλος περιφερειακού προεδρείου και γραμματέας της οργάνωσης. Από το 1973 μέχρι το 1978 σπούδασε φυσική στην Λειψία. Το 1977 παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της Ούλριχ Μέρκελ. Ο γάμος αυτός διάρκεσε μόνο πέντε χρόνια, αλλά η κόρη του πάστορα κράτησε το όνομα «Μέρκελ» για πάντα. Από το 1978 μέχρι το 1990 εργάστηκε στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας (ZIPC) στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου γνώρισε το νυν σύζυγό της, τον διακεκριμένο χημικό Γιοαχίμ Σάουερ, τον οποίο παντρεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1998.

Μετά το τείχος


Θα μπορούσε να πει κανείς η Μέρκελ είναι όχι μόνο βιολογικά αλλά και πολιτικά παιδί πάστορα. Τον Δεκέμβριο του 1989 λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση του Τείχοους η 35χρονη Ανγκελα προσχώρησε στην Δημοκρατική Επαγρύπνηση (Demokratischer Aufbruch, DA), δημοκρατικό πολιτικό κόμμα της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας, που είχε μόλις ιδρυθεί από τους πάστορες Ράινερ Έπελμαν, Φρίντριχ Σορλέμερ και τον δικηγόρο Βόλφγκανγκ Σνουρ. Επειδή γνώριζε Αγγλικά, μπορεί να συνομιλεί με δυτικούς δημοσιογράφους και γίνεται υπεύθυνη ενημέρωση του κομματος. Το κόμμα πατώνει στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1990 στην Ανατολική Γερμανία, ωστόσο η Μερκελ διορίζεται κυβερνητική εκπρόσωπος στην βραχύβια κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λόταρ Ντε Μεζιέρ.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, τα γερμανικά κράτη ενώνονται, η Μέρκελ υιοθετείται πολιτικά από τον Χέλμουτ Κολ και ξεκινά την πορεία της προς την Καγκελαρία. Από το 1991 έως το 1994 είναι υπουργος γυναικείων υποθέσεων και νεολαίας και από το 1994 μέχρι το 1998 υπουργός περιβάλλοντος. Ως βουλευτής του CDU προσχώρησε στο συντηρητικό ρεύμα του κόμματος. Έτσι, στο νόμο για την έκτρωση, ήταν κατά του "κανόνα προθεσμίας" σύμφωνα με τον οποίο γυναίκες μπορούσαν να κάνουν έκτρωση εντός τριών μηνών.

Η απο(Κολ)ηση


Το γεγονός όμως το οποίο εκτίναξε την πολιτική καριέρα της Μέρκελ ήταν η αποκάλυψη του σκανδάλου των "μαύρων λογαριασμών" του CDU τον Νοέμβριο του 1999. Τι ήταν το σκάνδαλο αυτό; Ενα σύστημα παράνομης χρηματοδότησης της κομματικής οργάνωσης μέσω λογαριασμών στην Ελβετία. Οι ανώνυμες αυτές "δωρεές" ανέρχονταν συνολικά στα 6,1 εκατομμύρια περίπου ευρώ, ενώ ο Χέλμουτ Κολ κατηγορηματικά αρνιόταν να προβεί σε οποιαδήποτε αποκάλυψη σχετικά με την προέλευση των δωρεών.

Η Μέρκελ δεν έχασε την ευκαιρία. Τον Δεκέμβριο του 1999 δημοσίευσε το περίφημο πλέον άρθρο στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung όπου (δίχως να έχει συμβουλευτεί τον πρόεδρο του CDU Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) απαίτησε την ανεξαρτητοποίηση από τον Κολ. Το άλλοτε «κορίτσι του Κολ» εμφανίστηκε αποφασισμένο να βάλει τέλος στο "σύστημα Κολ". "Εμείς οι ανατολικογερμανοί μάθαμε να συμβιβαζόμαστε με τους εξουσιαστές, δίχως όμως να δημιουργούμε απόλυτες δεσμεύσεις.", θα πει αργότερα σε συνέντευξή της.

Στις 18 Ιανουαρίου 2000 ο Χέλμουτ Κολ παραιτήθηκε από το αξίωμα του επίτιμου προέδρου της παράταξης. Στις 16 Φεβρουαρίου, υπο την πίεση των αποκαλύψεων, παραιτήθηκε και ο διάδοχος του Κολ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την ηγεσία του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στις 10 Απριλίου η Μέρκελ εκλέχτηκε στο συνέδριο του Έσσεν ομοσπονδιακή πρόεδρος του CDU και πέντε χρόνια μετά ήρθε η Καγκελαρία. Στις 10 Οκτωβρίου 2005, μετά την εκλογική αποτυχία των σοσιαλδημοκρατών του καγκελάριου Σρέντερ, δημιουργείται ο μεγάλος συνασπισμός των κομμάτων CDU, CSU και SPD και το άλλοτε κορίτσι της Κομμουνιστικής Νεολαίας αναλαμβάνει το τιμόνι μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις στον σύγχρονο καπιταλισμό.

«Ολοι οι συνάδελφοί της την υποτιμούσαν», λέει η βιογράφος της, Εβελιν Ρολ. «Δεν πίστευαν ότι μια γυναίκα θα μπορούσε ποτέ να αναδειχθεί καγκελάριος". Αυτό τελικά ήταν και το πλεονέκτημά της, σκεφτόταν και δρούσε, πολλές φορές εκτός συστήματος.

Ψωνίζει στο σούπερ – μάρκετ


Η Σιδηρά Κυρία ζει με τον σύζυγό της σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Βερολίνου, πολύ κοντά στην καγκελαρία. Δεν διαθέτει βοηθητικό προσωπικό και οι γείτονες τη συναντούν συχνά να κάνει τα ψώνια της σε κοντινά, μικρά σούπερ μάρκετ. Η ημέρα της ξεκινά στις 6 το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ. Εχει ελάχιστα σαββατοκύριακα για ξεκούραση και τότε πηγαίνει συνήθως στο μικρό εξοχικό της κοντά στην πόλη Τεμπλίν. Σύμφωνα με τη βιογράφο της «έχει ελάχιστους στενούς φίλους, τους οποίους γνωρίζει από πολύ παλιά, ενώ ο πιο κοντινός της άνθρωπος είναι η Μπεάτε Μπάουμαν, διευθύντρια του γραφείου της».

Δεν αντέχει τον Μπερλουσκόνι


Στο πολιτικό big brother η Μέρκελ θα ήταν κάθε εβδομάδα υποψήφια, αλλά δύσκολα θα αποχωρούσε διότι αυτή έχει το καρπούζι, αυτή και το μαχαίρι στην ΕΕ. Η ίδια πάντως θα πρότεινε για αποχώρηση το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος την είχε «στήσει» σε σύνοδο στο ΝΑΤΟ, επειδή μιλούσε στο κινητό του. Η Μέρκελ είχε αποκαλύψει στη βιογράφο της Ρολ πόσο εκνευρίζεται όταν της τηλεφωνεί ο Μπερλουσκόνι: «Μιλάνε πάντα μέσω μεταφραστή και μονίμως ξεκινά το τηλεφώνημα τραγουδώντας της «η Αντζελα, η Αντζελίνα μου...» Εκείνη όμως δεν το βρίσκει καθόλου αστείο».

Το ερώτημα που καίει εμάς είναι αν η "Ιron Frau" κάποια στιγμή προτείνει για αποχώρηση τους Ελληνες!




nooz.gr