e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Σε βαθιά ύφεση παρέμεινε η μεταποίηση το Νοέμβριο

Αναιμική η ζήτηση

Ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος εξακολούθησε να συρρικνώνεται το Νοέμβριο, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με την εγχώρια ζήτηση να παραμένει αναιμική, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 43,9 μονάδες, από 43,6 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit, παραμένοντας σταθερά χαμηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση.


Οι εισερχόμενες νέες παραγγελίες σημείωσαν νέα απότομη πτώση, υποχωρώντας για 15o συνεχή μήνα, με τις επιχειρήσεις να αναφέρουν ως κύριους λόγους τη χαμηλή ζήτηση, κυρίως στην εγχώρια αγορά, και τον έντονο ανταγωνισμό.

Η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση για δεύτερη συνεχή χρονιά εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνημονίου και των δυσμενών χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,2% περίπου φέτος έναντι μείωσης 2% το 2009.

«Η εξασθενημένη ζήτηση της αγοράς παρέμεινε ο κύριος παράγοντας μείωσης των συνολικών


νέων παραγγελιών το Νοέμβριο. Ακόμα μία σημαντική συρρίκνωση των νέων εργασιών ανάγκασε


τους Έλληνες κατασκευαστές να μειώσουν απότομα την παραγωγή τους και τα επίπεδα απασχόλησης με σκοπό τον περιορισμό του κόστους», ανέφερε η οικονομολόγος της Markit, Τζέμμα Βάλας.

«Τα επίπεδα της ζήτησης από το εξωτερικό σταθεροποιήθηκαν κατά την τελευταία περίοδο της


έρευνας, καθώς δεν πραγματοποίηθηκαν μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στο πρώτο


δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Ωστόσο, νέες απεργίες αναμένονται κατά το τέλος του Νοεμβρίου


και μέσα στο Δεκέμβριο», συμπλήρωσε.

Η απασχόληση στον μεταποιητικό τομέα κατέγραψε νέα μείωση το Νοέμβριο, για 31ο συνεχόμενο μήνα. Ωστόσο, μειώθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει σημειωθεί τους τελευταίους εννέα μήνες.


Παρά την επιταχυνόμενη άνοδο των τιμών εισφορών, οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να


μειώσουν τις τιμές παραγωγής τους για 26ο συνεχόμενο μήνα, λόγω των δύσκολων συνθηκών.

Στον αντίποδα, στην Ευρωζώνη η μεταποιητική δραστηριότητα ανέκαμψε με τον ταχύτερο ρυθμό των τεσσάρων τελευταίων μηνών.

O δείκτης ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 55,3 μονάδες, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 55,5, αλλά πάνω από τις 54,6 μονάδες του Οκτωβρίου.

Αν και παραμένει πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση, ο κλάδος έχει υποχωρήσει σημαντικά από το υψηλό των 57,6 μονάδων, που σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

ta nea