e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Αποδέχθηκε η Κομισιόν τις δεσμεύσεις για τις ενισχύσεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

H Κομισιόν είπε την Τετάρτη ότι αποδέχθηκε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την ανάκτηση κρατικής βοήθειας που διατέθηκε παράτυπα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η αρμόδια αρχή της ΕΕ ζήτησε από την Ελλάδα το 2008 να ανακτήσει κρατικές επιχορηγήσεις, ύψους 539 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν στα Ναυπηγεία, μέρος των οποίων ελέγχει η γερμανική ThyssenKrupp.


H Κομισιόν είπε σε ανακοίνωσή της ότι οι δεσμεύσεις που πρότεινε να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την ανάκτηση των επιχορηγήσεων είναι σύμφωνες με τους κανόνες περί ανταγωνισμού που ισχύουν στην εγχώρια αγορά για τις ναυπηγήσεις και τις επισκευές πλοίων.


Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε πως «οι δεσμεύσεις που προσφέρθηκε να αναλάβει η Ελλάδα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση της παρούσας υπόθεσης».

Στις αρχές Ιουλίου του 2008, η Κομισιόν είχε εκδώσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα καλείτο να ανακτήσει «παράνομες επιδοτήσεις οι οποίες είχαν χορηγηθεί υπέρ των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων των Ελληνικών Ναυπηγείων».

Σήμερα, η ΕΝΑΕ κατασκευάζει κυρίως πολεμικά πλοία και υπήρχαν φόβοι ότι η ανάκτηση των επιδοτήσεων θα έθετε σε κίνδυνο τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Αντί της ανάκτησης, προτείνεται να δοθεί τέλος στις διάφορες εγγυήσεις, οι οποίες έχουν παρασχεθεί στην ΕΝΑΕ, και η επιχείρηση να επιστρέψει ένα μέρος των ενισχύσεων που έχει λάβει, μέσω της πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων που δεν έχουν σχέση με τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων.

Επίσης, η ελληνική πλευρά προτείνει να αντισταθμίσει τη μη ολοσχερή ανάκτηση των ενισχύσεων με την επιβολή 15ετούς απαγόρευσης της άσκησης μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων από την ΕΝΑΕ.
 
ta nea