e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Τεάτρο Ρεάλ Μαδρίτης

Πολιτιστική σύμπραξη


Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος ανακοίνωσε την Τετάρτη την υπογραφή πρωτοκόλλου πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Teatro Real της Μαδρίτης.Το άνοιγμα των πολιτιστικών συνόρων και η ανάδειξη των συνεργασιών με μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, ειδικότερα στην περίοδο που διανύουμε, συνιστά πρωταρχικό στόχο για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να συμβάλει στη διεύρυνση της πολιτιστικής αξιοπιστίας μας.


Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος, ο πρόεδρος του Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης Γκρεγκόριο Μαρανιόν Ι Μπερτράν ντε Λις και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Ζεράρ Μορτιέ συζήτησαν και κατέληξαν σε μια συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας, η οποία, όπως άλλωστε και αυτή που προηγήθηκε ανάμεσα στο Μέγαρο Μουσικής και το Θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου, στηρίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας.

Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σπουδαιότητα της ύπαρξης ενεργών πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Ισπανία και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, το Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προχώρησαν στην υπογραφή πρωτοκόλλου το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

Δύο παραγωγές όπερας του Τεάτρο Ρεάλ θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η πρώτη που θα ενταχθεί στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου της περιόδου 2011-2012 θα είναι η όπερα των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ «Ανοδος και πτώση της πόλης του Μαχαγκόνι» σε σκηνοθεσία της καταλανικής ομάδας Φούρα ντελς Μπάους.


Το έργο ανέβηκε τον Οκτώβριο του 2010 στο Τεάτρο Ρεάλ και είναι η πρώτη παραγωγή που φέρει τη σφραγίδα του Ζεράρ Μορτιέ που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Τεάτρο Ρεάλ τον περασμένο Σεπτέμβριo.

Στο πλαίσιο της αρχής της αμοιβαιότητας Έλληνες καλλιτέχνες και σύνολα θα πραγματοποιήσουν εμφανίσεις στο Τεάτρο Ρεάλ, καθώς και Ισπανοί λυρικοί καλλιτέχνες και σύνολα θα εμφανίζονται αντίστοιχα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Συνεχής θα είναι η προσπάθεια και των δύο πολιτιστικών κέντρων για την ανάδειξη νέων ταλαντούχων λυρικών καλλιτεχνών. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν ειδικές ακροάσεις στη Μαδρίτη και την Αθήνα, ώστε να διερευνηθεί η περίπτωση να συμμετάσχουν Έλληνες και Ισπανοί καλλιτέχνες σε παραγωγές των δύο πολιτιστικών οργανισμών. Στο μέλλον μελετάται η δημιουργία ενός στούντιο όπερας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 400 χρόνων από το θάνατο του Γκρέκο το 2014, οι δύο πολιτιστικοί φορείς συμφώνησαν τον προγραμματισμό κοινών εκδηλώσεων. Ειδικότερα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τον Ίδρυμα Γκρέκο, του οποίου πρόεδρος είναι ο πρόεδρος και του Τεάτρο Ρεάλ, Γκρεγκόριο Μαρανιόν, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα κοινών πολιτιστικών δράσεων.


ta nea