e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ξεπαγώνουν οι διαδικασίες για την οριστική τακτοποίηση 300.000 αυθαιρέτων του «νόµου Τρίτση»

Υπό αυστηρές προϋποθέσεις


Ξεπαγώνουν οι διαδικασίες για την οριστική τακτοποίηση 300.000 αυθαιρέτων του «νόµου Τρίτση», χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι θα νοµιµοποιηθούν στο σύνολό τους.Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η επικαιροποίηση των πολεοδοµικών µελετών µε την αλλαγή του θεσµικού πλαισίου και τη θέσπιση ποσοστιαίου µεγέθους επεκτάσεων των πόλεων, προκειµένου η όλη διαδικασία να έχει ξεµπλοκάρει σε δύο χρόνια.


Στο σύνολό τους τα αυθαίρετα δεν µπορούν να νοµιµοποιηθούν, άσχετα αν έχουν δηλωθεί. Πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες χρήσεις γης και τα αυθαίρετα να µη βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, προστατευόµενες και αρχαιολογικές περιοχές και ρέµατα.

Για να γίνει όµως αυτό, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι πολεοδοµικές µελέτες, προκειµένου να ξεκαθαριστεί ποιες περιοχές µπαίνουν και ποιες όχι στο σχέδιο πόλης.

Από το 1983 τα αυθαίρετα αυξήθηκαν κατά 233%. Από τα 300.000 που ήταν τότε, σήµερα εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο (επίσηµα στοιχεία δεν υπάρχουν), από τα οποία τα 150.000 βρίσκονται είτε σε δασικές εκτάσεις είτε σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Σύµφωνα µε τις ίδιες εκτιµήσεις, τα 200.000 αυθαίρετα βρίσκονται στην Ανατολική Αττική (από τα οποία τα 30.000 σε δασική ή αµφισβητούµενη δασική περιοχή), ενώ σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται κατασκευάζονται κάθε χρόνο 40.000 αυθαίρετα.

«Αυτό που δεν ολοκληρώθηκε επί Τρίτση επιτέλους θα ολοκληρωθεί», λέει, µιλώνταςστα «Νέα» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης.

«Τότε δροµολογήθηκε η προσπάθειανα θεσµοθετηθούν Γενικά Πολεοδοµικά Σχέδια για πόλεις και κωµοπόλεις της χώρας. Στην πράξη, όµως, ελάχιστα έχουν γίνει. ?εν επισηµοποιήθηκαν µε Προεδρικά ?ιατάγµατα τα νέα σχέδια πόλεων και αυτό είχε ως συνέπεια τη συνέχιση της αυθαίρετης δόµησης»

Για τα αυθαίρετα νέαςγενιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να γίνει καµία νοµιµοποίηση».


Σε ό,τι αφορά τα πρόστιµα ανέγερσης καιδιατήρησης των αυθαιρέτων, που µετά το 2003 είναι ιδιαίτερα υψηλά, ο κ. Σηφουνάκης λέει ότι «ενδεχοµένως µπορεί να γίνει µείωσή τους, µόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί µηχανισµοί ώστε να µην υπάρξει αναπαραγωγή αυθαιρέτων».

«Τα πολεοδοµικά σχέδια δεν εγκρίνονται για 10 ή 15 χρόνια διότι οι ΟΤΑ αδυνατούν να υιοθετήσουν πλήρως τις προτάσεις των µελετών που οι ίδιοι ανέθεσαν», λέει ο κ. Σηφουνάκης. «Η χαλάρωση και ο φόβος του πολιτικού κόστους στις νοµαρχιακές αυτοδιοικήσεις άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου...», προσθέτει.
 
ta nea