e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ενδεχόμενη σύγκληση Συνόδου Κορυφής εξετάζει η ΕΕ για την κρίση χρέους

Όλα τα βλέμματα στην ΕΚΤ


Το ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο άμεσο μέλλον, σε μία ένδειξη ενότητας υπό το φως των πιέσεων των αγορών, κυρίως στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης, έκανε γνωστό την Πέμπτη πηγή της ισπανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Reuters.Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Eυρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό και τις πρακτικές λεπτομέρειες για την υλοποίησή του, αλλά η οριστική απόφαση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανακοινώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αργότερα εντός της ημέρας.


«Εάν το "σήμα" από την ΕΚΤ είναι ανεπαρκές [σ.σ. ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις αγορές χρέους της Ευρωζώνης], η ανάγκη συνάντησης των ηγετών αυξάνεται», ανέφερε.


«Η έκβαση της συνάντησης στην ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τα πράγματα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με την ανάγκη σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Κάποιοι αναλυτές έσπευσαν να προεξοφλήσουν επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, προβλέπουν ότι θα αποφασίσει μόνο τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας και ίσως αφήσει υπόνοιες για περαιτέρω αγορά ομολόγων.

Αντιρρήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση

Η επιπλέον ρευστότητα δεν μπορεί από μόνη της να λύσει τα προβλήματα χρέους της ευρωζώνης, είπε την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ράινερ Μρούντερλε, καθώς οι χρηματαγορές ελπίζουν στη λήψη περαιτέρω μέτρων από την ΕΚΤ.

Ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε ότι η παροχή υπερβολικής ρευστότητας στην οικονομία ενέχει τον κίνδυνο δημιουργηθούν νέες «φούσκες».

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΔΣ, την Πέμπτη, ότι θα διατηρήσει την απεριόριστη παροχή ρευστότητας, αλλά οι επενδυτές ελπίζουν ότι τουλάχιστον θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η ευρω-η τράπεζα δεν πρόκειται να ανακοινώσει μαζικές αγορές ομολόγων, ενώ είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί εκπρόσωποι στην ΕΚΤ αντιτίθενται στο πρόγραμμα από την αρχή.

«Το τύπωμα χρήματος δεν αποτελεί μόνιμη λύση», είπε ο Γερμανός υπουργός, ενώ, όσον αφορά την Πορτογαλία και την Ισπανία, υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην χρειαστεί να προσφύγουν στον μηχανισμό διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ.
 
ta nea