e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Επεκτείνεται το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

Επανέρχεται στο προσκήνιο και το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων
 
Aποφάσεις για σημαντική επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων αναμένονται στη σημερινή τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Οι χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κάποιων χωρών-μελών της Ευρωζώνης με στόχο την σταθεροποίηση της κρίσης, ωστόσο οι αναλυτές αναμένουν το ύψος της παρέμβασης.



Σύμφωνα με τους ίδιους, μια παρέμβαση ύψους 2 τρισ. ευρώ θα ενίσχυε βραχυπρόθεσμα την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, θα απέτρεπε την αποφυγή επενδύσεων σε ευρώ, θα οδηγούσε το κόστος δανεισμού χαμηλότερα, θα στήριζε τις τραπεζικές μετοχές και θα οδηγούσε σε έξοδο από το «σπιράλ θανάτου».

Η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων προαναγγέλθηκε χθες, σχεδόν ταυτόχρονα, από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών κυρία Κριστίν Λαγκάρντ:

Την ίδια στιγμή επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων, δηλαδή της κυκλοφορίας κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων που θα είχαν ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση του κόστους δανεισμού για τις «χώρες της περιφέρειας» της ζώνης του ευρώ.

Ενόσω λοιπόν τα σύννεφα της ανησυχίας πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη, διαρκώς ενισχύεται η άποψη ότι η μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης κρατικού χρέους των χωρών της ευρωζώνης είναι η από κοινού διαχείριση, έστω και ενός τμήματος, των χρεών τους.

Τον δρόμο για την έκδοση ευρωομολόγων ανοίγει η έκδοση των εδικών ομολόγων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Τα εν λόγω ομόλογα θα εκδοθούν τον επόμενο μήνα με στόχο να αντληθούν από 5 έως 8 δισ. ευρώ και αποκλειστικό σκοπό να χρηματοδοτηθεί η βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ιρλανδία.

Τα ομόλογα αυτά θα έχουν την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση (τριπλό Α) και θα έχουν αποδόσεις 50 έως 90 μονάδες βάσης υψηλότερες από τις αποδόσεις των ομολόγων που εκδίδει η γερμανική κυβέρνηση.

Με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ κατά τις πρωινές συναλλαγές στις ασιατικές αγορές το ευρώ σημείωνε άνοδο στα 1,31 δολάρια.


ta nea