e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ταλαιπωρία στις συγκοινωνίες από την Κυριακή

Μπαράζ κινητοποιήσεων έως τις γιορτές

Με παράλυση απειλούνται από την ερχόµενη Κυριακή και µέχρι τις γιορτές Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς οι καθηµερινές µετακινήσεις των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, λόγω της κλιµάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζοµένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Οι εργαζόµενοιστις ΔΕΚΟ του Οργανισµού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) αποφάσισαν χτες να συγκρουστούν µετωπικά µε τηνκυβέρνηση, που ετοιµάζει ριζικές αλλαγές στη µέχρι σήµερα οργάνωση και λειτουργία των συγκοινωνιακών φορέων. Στόχος των αλλαγών είναι η δραστική µείωση των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων, µέσω της ανατροπής του σηµερινού εργασιακού καθεστώτος των εργαζοµένων και της καθιέρωσης νέων κανονισµών-συµβάσεων εργασίας, αλλάκαι της µείωσης των αποδοχών του προσωπικού έως και 40%.



Στη χτεσινή πολύωρη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των εργαζοµένων στις αστικές συγκοινωνίες αποφασίστηκε η κλιµάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, που σε πρώτη φάση θα παραλύσουν την Αθήνα από την ερχόµενη Κυριακή 12 Δεκεµβρίου έως και την Πέµπτη 16 Δεκεµβρίου.

Συγκεκριµένα, την Κυριακή οι εργαζόµενοι σε Μετρό, ηλεκτρικό και προαστιακό σιδηρόδροµο, τραµ, αστικά λεωφορείακαι τρόλεϊ θα προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας σε όλα τα µέσα, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευµα.Είναι από τις ελάχιστες φορές που ο κλάδος κινητοποιείται Κυριακή, ωστόσο η απόφαση των εργαζοµένων ελήφθη επειδή τη συγκεκριµένη µέρα θα ανοίξουν και τα εµπορικά καταστήµατα. Ταυτόχρονα, σύµφωνα µε τους εργαζοµένους, η στάση εργασίας αποτελεί την πρώτη απάντηση στο υπουργείο Υποδοµών, το οποίο σε συνεργασίαµε το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προγραµµατίσει σειρά εκδηλώσεων και κλείσιµο της οδού Πανεπιστηµίου για τα Ι.Χ. τις ίδιες ώρες µε την εξαγγελθείσα στάση εργασίας. «Είµαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα των εµποροϋπαλλήλων ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εργαζόµενοι στις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ. Επίσης,γιατηνερχόµενη Δευτέρα 13 Δεκεµβρίου αποφασίστηκε να γίνει νέα στάση εργασίας σε όλα τα συγκοινωνιακά µέσα, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευµα. Στο διάστηµα της εξάωρης στάσης εργασίας, οι εργαζόµενοι προγραµµατίζουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υποδοµών στον Χολαργό.

Δύο 24ωρες απεργίες


Παράλληλα, την Κυριακή θα ανακοινωθεί το δεύτερο «πακέτο» των κινητοποιήσεων των εργαζοµένων στις ΔΕΚΟ του ΟΑΣΑ, το οποίο θα έχει ορίζοντα µέχρι την Πέµπτη 16 Δεκεµβρίου. Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό του συντονιστικού οργάνου τωνεργαζοµένων στις αστικές συγκοινωνίες, την Τρίτη 14 Δεκεµβρίου θα γίνει 24ωρη απεργία σε όλα τα συγκοινωνιακά µέσα, ενώ την Τετάρτη – µέρα της πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ – όλα τα µέσα πλην των αστικών λεωφορείων θα ακινητοποιηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευµα. Στο διάστηµα αυτό, προκειµένου να µπορέσουν να µετακινηθούν οι διαδηλωτές, θα λειτουργήσουν µόνο τα αστικά λεωφορεία, τα οποία ωστόσο δεν θα δουλέψουν από το ξεκίνηµα της πρωινής βάρδιας έως τις 9 π.µ. και από τις 5 µ.µ. µέχρι τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας.

Ολοι οι εργαζόµενοι θα προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία την Πέµπτη 16 Δεκεµβρίου. Την ίδια µέρα θα συνεδριάσει εκ νέου το συντονιστικό τους όργανο, προκειµένου να λάβει αποφάσεις για νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σηµειώνεται ότι ήδη η κυβέρνηση έχει διαµηνύσει στους εργαζοµένους πως οι αστικές συγκοινωνίες θα πρέπει να εξυγιανθούν, καθώς σε διαφορετικήπερίπτωση θα έρθουν απολύσεις προσωπικού και πώληση τωνεπιχειρήσεων σε ιδιώτες.


ta nea