e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

«Ο Παρθενώνας και τα Γλυπτά δεν είναι εμπορεύσιμα» λέει ο πρόεδρος του Νέου Μουσείου


Σε ημερίδα για τα πολιτιστικά αγαθά


Την προστασία και επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών με έμφαση στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, από άποψη διεθνούς δεοντολογίας, πραγματεύτηκε η διεθνής Ημερίδα, που διοργανώνεται την Παρασκευή στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών, Ηλία Κρίσπη, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μουσείο Ακρόπολης και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος του Μουσείου καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής τόνισε τη σημασία της ημερίδας με τη συμμετοχή έγκριτων νομικών και επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Μπίζος από τη Νότια Αφρική.



«Δεν μιλάμε απλά για επιστροφή, αλλά για επανένωση των Γλυπτών. Είναι τραγικό για εμάς τους αρχαιολόγους να ενώνουμε μάρμαρο του 5ου π.Χ. με ένα γύψινο αντίγραφο. Τα Γλυπτά έχουν το δικαίωμα να είναι ακέραια και αυτό ανέφερα και σε εκπροσώπους του Βρετανικού Μουσείου σε πρόσφατη συνάντηση εργασιών της UNESCO» τόνισε ο κ. Παντερμαλής, υπενθυμίζοντας ότι το νέο Μουσείο έχει τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες που μπορούσαν να δημιουργηθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες ότι υπάρχει θέμα ενοικίασης των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο ο κ. Παντερμαλής ήταν κάθετος: «Κανείς δεν έχει δικαιώματα ιδιοκτησίας σε πολιτιστικούς θησαυρούς παγκόσμιας εμβέλειας. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να συζητήσω με κανέναν θέματα κυριότητας των Γλυπτών. Η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ο Παρθενώνας και τα Γλυπτά του δεν είναι εμπορεύσιμα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παντερμαλής.


«Η επιστροφή όλων εκείνων των αριστουργημάτων που αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά κρίνεται σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ» τόνισε στο μήνυμά του ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, επισημαίνοντας ότι ο δρόμος της διεκδίκησης και της διπλωματικής πίεσης είναι δύσκολος και χρονοβόρος.

«Πλέον τα πολιτιστικά μας μνημεία έχουν το πιο σύγχρονο σπίτι, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και αυτό είναι στον τόπο τους. Το επιχείρημα είναι αδιαφιλονίκητο» πρόσθεσε.


Στο ίδιο μήκος κύματος και το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα απόδημου ελληνισμού, Δημήτρη Δόλλη, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες σε επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία.

«Με το νέο Μουσείο Ακροπόλεως, στολίδι και ελπίδα της δοκιμαζόμενης αλλά και για το λόγο αυτό αποφασισμένης Ελλάδας, το παγκόσμιο αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο αποκτά, όπως όλοι αναγνωρίζουμε, μια νέα ξεχωριστή δυναμική» είπε και πρόσθεσε ότι η επανένωση των Γλυπτών δεν αποτελεί εθνική, αλλά «οικουμενική» απαίτηση.

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα βαθιά πολιτιστικό αίτημα, αυτό της αναγνώρισης, της τελικής επικράτησης του Λόγου στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις κάτι που πρέπει να αποτελεί και το μόνιμο στόχο της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας» τόνισε ο Δ.Δόλλης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, του πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, όπως και ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης ο οποίος τόνισε το ρόλο των αποδήμων και ειδικότερα του ΣΑΕ στην εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρα.


Τέλος, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών δ. Αναστασία Κρίσπη και Ηλίας Κρίσπης αναφέρθηκαν στο χαιρετισμό τους στο πολυδιάστατο και διαχρονικό θέμα της Ημερίδας επίκαιρο όσο ποτέ, όπως χαρακτηριστικά, τόνισαν.

Ειδικότερα, η κ. Κρίσπη επισήμανε ότι για πολλά χρόνια το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών δεν διακινήθηκε επαρκώς από το ελληνικό κράτος, σήμερα τόνισε επιδιώκονται ρυθμίσεις κυρίως μέσω διεθνών συμβάσεων, διεθνούς συνεργασίας αποφάσεων οργανισμών, μέσω της λεγόμενης διπλωματικής οδού.
 
ta nea