e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Στόχος ο διπλασιασμός της απορροφητικότητας στο ΕΣΠΑ το 2011, λέει ο Μ.Χρυσοχοίδης

Σε δημόσια διαβούλευση ο αναπτυξιακός


Ο διπλασιασμός της απορροφητικότητας στο ΕΣΠΑ είναι ένας εκ των βασικών στόχων του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2011, όπως είπε την Παρασκευή ο Μ.Χρυσοχοΐδης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ «πολιορκητικό κριό» απέναντι στην οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι ήδη η απορρόφησή του θα κλείσει στο 18% στο τέλος του χρόνου, ενώ στόχος είναι να διπλασιαστεί το ποσοστό απορρόφησης το 2011.


Αναφερόμενος γενικότερα στην πολιτική συνοχής της ΕΕ και την κατανομή των κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου μετά το 2014 έως το 2020, ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε ο επίτροπος με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης αλλά και με τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι δραματικές ανισότητες που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα μέσα στην ΕΕ εξαιτίας της κρίσης.

'Από την πλευρά του, ο κ. Χαν είπε ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολα στενά. Έχουν ληφθεί τα σωστά μέτρα. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Στηρίζω και παροτρύνω την κυβέρνηση να συνεχίσει».


Ο κ. Χαν υπογράμμισε ότι τα χρήματα που διατίθενται στην Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ μπορούν να βοηθήσουν, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εξέφρασε την, καταρχήν, ικανοποίηση του για την απορροφητικότητα του προγράμματος (βρίσκεται στο 17%) σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος απορρόφησης και στις υπόλοιπες χώρες είναι γύρω στο 20%.

Παρότρυνε ωστόσο την κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς απορρόφησης, εντείνοντας τις προσπάθειές της και τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα, δεν θέλουμε να χαθούν. Έχουμε παρέμβει ώστε να βοηθήσουμε και τα χρήματα αυτά να επενδυθούν σωστά».

Σε δημόσια διαβούλευση ο αναπτυξιακός

Εν τω μεταξύ, σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα Παρασκευή, μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου, το σχέδιο νόμου για την «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή».

Στη σχετική ιστοσελίδα έχουν αναρτηθεί το σχέδιο νόμου, η εισηγητική έκθεση, η ομιλία του υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα.

Στην πρόσκληση διαβούλευσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο νέος επενδυτικός νόμος αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα του σχεδιασμού μας για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Πρόκειται για ένα νόμο-τομή, που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έναν ακόμη μηχανισμό ευκαιριακών επιδοτήσεων, όπως αυτούς που είδαμε να εφαρμόζονται στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες».
 
ta nea