Κόντρα στην Ευρωζώνη για την κρίση
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, διαμηνύει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι πρέπει να είναι έτοιμες να αυξήσουν το μέγεθος και την ευελιξία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 750 δισ. ευρώ για τη διάσωση χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, ενώ το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Υβς Μερς λέει ότι, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, είναι καλύτερη επιλογή η επέκταση του μηχανισμού, παρά η έκδοση ευρω-ομολόγων.Σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Κονστάντσιο στο Bloomberg και απαντώντας σε ερώτηση, αν τα κεφάλαια του μηχανισμού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά κρατικών ομολόγων, είπε ότι «θα βοηθούσε η μεγαλύτερη ευελιξία στην Ευρωζώνη».
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε, ωστόσο, να εκτιμήσει, αν μία τέτοια κίνηση θα είχε την υποστήριξη των άλλων μελών του ΔΣ της ευρω-τράπεζας. Η ΕΚΤ πιέζει τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τη χρήση μέσων για να αντιμετωπίσουν την αναστάτωση που επικρατεί στις αγορές ομολόγων που συνδέεται με την κρίση χρέους χωρών της Ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ προχώρησε σε αγορές κρατικών ομολόγων για να ηρεμήσει τις αγορές, αλλά αντίθετος σε αυτές τις παρεμβάσεις είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Άξελ Βέμπερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι εξ αιτίας αυτών μπορεί η ΕΚΤ να χάσει την ανεξαρτησία της.
Ο κ. Κονστάντσιο έδωσε τη συνέντευξη στο Bloomberg μετά την παρουσίαση, το βράδυ της Πέμπτης, της έκθεσης της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, στην οποία αναφέρεται ότι ένας μικρός αριθμός τραπεζών στην Ευρωζώνη εξαρτάται πολύ από τα κεφάλαια έκτακτης ρευστότητας που χορηγεί η ΕΚΤ και ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετωπίζει ακόμη κινδύνους.
Η επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα είναι, βραχυπρόθεσμα, καλύτερη επλογή σε σχέση με την έκδοση ευρω-ομολόγων, είπε την Παρασκευή το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοκητής της κεντρικης τράπεζας του Λουτξεμβούργου, Υβ Μερς.
«Έχουμε ήδη ένα ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης και γιατί να μην επιτρέψουμε στο υφιστάμενο ταμείο να διευρύνει τις δραστηριότητές του», είπε μετά από συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του εξαμηνιαίου δελτίου της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου.
Ο Υβ Μερς είπε ακόμη ότι είναι προτιμότερο «να κάνουμε ένα βήμα κάθε φορά».
Αναφορικά με το θέμα των ευρω-ομολόγων, πρόταση την οποία στήριξε δημοσίως ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε πως «νομίζω ότι σε αυτή τη χώρα συνηθίζουμε να κάνουμε το ένα βήμα μετά το άλλο. Κάποιες φορές δεν βοηθά να κάνεις το τρίτο βήμα πριν κάνεις το πρώτο».
ta nea