e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Προς πώληση οι συμμετοχές του Δημοσίου σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Τράπεζα Αττικής

O κύβος ερρίφθη


Τη διάθεση του 34,04% που διαθέτει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και του 41,5% που διαθέτει στην Τράπεζα Αττικής θα εξετάσει η κυβέρνηση μέσα στο 2011.Όπως αναφέρεται στο κείμενο του Επικαιροποιημένου Μνημονίου η κυβέρνηση θα εξετάσει το 2011 το ενδεχόμενο διάθεσης της άμεσης συμμετοχής της στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και της έμμεσης συμμετοχής της στην Τράπεζα Αττικής.


«Αυτές οι συμμετοχές θα μπορούσαν να πωληθούν όταν η κυβέρνηση αξιολογήσει τις συνθήκες ως κατάλληλες, λαμβάνοντας επίσης υπόψη της τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας στη επιλογή μελλοντικών αγοραστών».

Η διατύπωση αυτή διαφέρει άρδην από εκείνη του Προϋπολογισμού 2011 σύμφωνα με την οποία «η αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Αττικής θα σχεδιαστεί εντός του 2011 με πρωταρχικό γνώμονα τη διαφύλαξη της συστημικής ευστάθειας και με βάση την εκπεφρασμένη πολιτική της κυβέρνησης για τη διατήρηση ενός δημοσίου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, στοχεύοντας σε μια διακριτική αλλά αποτελεσματική παρουσία στο τραπεζικό σύστημα».

Καταδεικνύεται λοιπόν πως μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου η κυβέρνηση δεν είχε αποφασίσει για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Τράπεζας Αττικής και πως οι αποφάσεις αποκρυσταλλώθηκαν μετά την έλευση και τους έλεγχους της τρόικας.

Παράλληλα, η πώληση του 34,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εκτιμάται πως θα ανοίξει τον δρόμο για την στρατηγική αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Ενδεικτικά, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής, Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist τάχθηκε υπέρ των μεγάλων τραπεζικών σχημάτων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τραπεζικά deal.

Για το σενάριο συγχώνευσης με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είπε ότι αυτό είναι απόφαση του βασικού μετόχου του Ταμιευτηρίου δηλαδή του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται πως προ μηνών ανατέθηκε μελέτη στις Deutsche Bank, HSBC και Lazard για τις στρατηγικές επιλογές του Δημοσίου για την αξιοποίηση των συμμετοχών του στο τραπεζικό σύστημα, υπό το πρίσμα της διασφάλισης της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αύξησης της αποτελεσματικότητάς του, καθώς και της βελτιστοποίησης της σχέσης κινδύνου- οφέλους για το δημόσιο συμφέρον.

Η μελέτη που αφορούσε στη συμμετοχή του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Αττικής καθώς και στη λειτουργία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κατέδειξε την υστέρηση των υπό μελέτη πιστωτικών ιδρυμάτων σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των απόλυτα ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και την υπεροχή τους στη διατήρηση της καταθετικής τους βάσης και ρευστότητας.

Πλέον ο δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από την (αναδιαρθρωμένη) Αγροτική Τράπεζα και κομμάτι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του οποίου οι δραστηριότητες διαχωρίζονται πλέον σε αυτές των παρακαταθηκών και στις αμιγώς εμπορικές.


ta nea