e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Η Μέρκελ απορρίπτει το ευρω-ομόλογο

Η καγκελάριος της Αγκελα Μέρκελ Γερμανίας απέρριψε κατηγορηματικά τόσο την έκδοση κοινού "ευρω-ομολόγου" όσο και τη διεύρυνση του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ πέραν των 750 δισ. που είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Μάιο."Οι συνθήκες της ΕΕ δεν επιτρέπουν την έκδοση ευρω-ομολόγου, ούτε ενιαία επιτόκια", είπε η κ. Μέρκελ μετά τη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.


"Προς το παρόν, δεν υπάρχει αναγκαιότητα να διευρυνθεί η ομπρέλα διάσωσης του ευρώ" τόνισε η κ. Μέρκελ, καθώς μέχρι στιγμής μόνο η Ιρλανδία μπήκε υπό την ασπίδα των 750 δισ. ευρώ.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη "πρέπει να είναι στοχευμένη" και να διεξάγεται στο "εσωτερικό". Όλα τα άλλα προκαλούν ανησυχία στις αγορές, είπε η κ. Μέρκελ.

Η γερμανική κυβέρνηση παρέχει "πλήρη και σαφή στήριξη στο ευρώ και τη σταθερότητά του", τόνισε σήμερα στο Βερολίνο και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφ Στέγκμανς.

"Θέλω να τονίσω ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται τα μέγιστα για ενισχυθεί η σταθερότητα του ευρώ", είπε ο κ. Στέγκμανς. Επανέλαβε την προειδοποίηση που είχε απευθύνει πρόσφατα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ότι "αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη", σημειώνοντας ότι "αυτή τη στιγμή γίνονται όλα όσα είναι θετικά και απαραίτητα για το ευρώ".

Απορρίπτοντας τη διεύρυνση του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ, την ασπίδα των 750 δισ., ο κ. Στέγκμανς είπε ότι "για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει προς το παρόν καμία αναγκαιότητα".

Την απορριπτική στάση της γερμανικής κυβέρνησης στην έκδοση ευρω-ομολόγου υπογράμμισε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κραϊενμπάουμ, με το επιχείρημα ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι εθνικά υπεύθυνες για την άσκηση της δημοσιονομικής τους πολιτικής.

"Το ευρω-ομόλογο θα μετατόπιζε το ενδιαφέρον από την εθνική ευθύνη", είπε ο κ. Κραϊενμπάουμ και αυτό αντιστρατεύεται το στόχο "να διασφαλιστεί και να στηριχτεί η αλληλεγγύη στη δημοσιονομική πολιτική των χωρών της ευρωζώνης μέσω καλύτερων μηχανισμών ελέγχου και ποινών".


nooz.gr