e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού στα σπίτια μέσα στο 2011, προανήγγειλε η Τ. Μπιρμπίλη

Μέσα στο 2011, θα ανακοινωθεί πρόγραμμα εξοικονόμησης του νερού στα σπίτια, προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία, μαζί με τον ειδικό Γραμματέα Υδάτων κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις πολιτικές δράσεις στον τομέα των Υδάτων.Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, στις σκέψεις που έχουν κατατεθεί, είναι η εξοικονόμηση νερού στα σπίτια με την αξιοποίηση του βρόχινου νερού (γκρι), ή και των νερών των πλυντηρίων. Στόχος, πρόσθεσε ο ειδικός Γραμματέας Υδάτων, είναι να υπάρξει κάποιου είδους βοήθεια ή κίνητρο για να έχουμε εξοικονόμηση νερού.


Θα ληφθεί υπόψη, όπως είπαν, η εμπειρία της Αυστραλίας και της Κύπρου.


Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τους ημιυπαίθριους, η υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου της τακτοποίησης.

"Θα αξιολογήσουμε εάν θα δώσουμε παράταση, με δεδομένο ότι υπάρχει σημαντική προσέλευση των πολιτών", είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κα Μπιρμπίλη σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση η νομιμοποίηση για τα εξ' ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα.

Επίσης, όπως ανέφερε, μέσα στο 2014 θα έχει λυθεί το θέμα της αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής. Ήδη έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρω, για την σταδιακή ολοκλήρωση των έργων και μέσα στο 2011 θα προκηρυχθούν τα έργα βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης.

Η πολιτική του Υπουργείου στοχεύει, όπως ανέφερε η κα Μπιρμπίλη, στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος. Εκτιμά, πρόσθεσε, ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, παράλληλα με δράσεις που θα εξασφαλίζουν την επίτευξη ή διατήρηση της καλής χημικής και οικολογικής κατάστασης, του υδάτινου περιβάλλοντος.

Στον απολογισμό, που έκανε η υπουργός, υποστήριξε ότι δόθηκε προτεραιότητα στον τομέα των νερών και σημείωσε ότι έχουν γίνει αρκετά πράγματα, ώστε να μην μιλάμε για αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά για ένα ευρύτερο πρόγραμμα έργων. Για πρώτη φορά, μάλιστα, ετοιμάζεται έκθεση για την κατάσταση της ποιότητας των υδάτων της χώρας, η οποία θα υποβληθεί εντός των επόμενων μηνών στο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων.

Εντός του 2011, θα υλοποιηθεί και το έργο κατάρτισης του Μητρώου Ταυτοτήτων των ακτών κολύμβησης. Στόχος του μητρώου είναι η καταγραφή όλων των πιθανών πηγών ρύπανσης, σε κάθε ακτή, αλλά και η καταλληλότητά τους για κολύμβηση.

Για τα ειδικά προγράμματα, όπως για τον Ασωπό ποταμό, προτεραιότητα έχει, όπως τόνισε η κα Μπιρμπίλη, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος. Έχουν δρομολογηθεί ήδη, πρόσθεσε η υπουργός, οι απαιτούμενες ενέργειες για την ασφαλή υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με καθαρό πόσιμο νερό .



Για το 2011, προγραμματίζονται σημαντικές νέες δράσεις όπως η διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, η προώθηση της θαλάσσιας στρατηγικής και μέτρα ολοκληρωμένης διαχείρισης και περιβαλλοντικής προστασίας υποβαθμισμένων υδάτινων συστημάτων της χώρας.




ta nea