e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Χωρίς μετρητά η συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕbank

Στην τελική ευθεία


Με τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου σε κοινές και τη συμμετοχή του Ταμείου Παρακαθηκών και Δανείων, το Δημόσιο θα συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕbank, όπως είπε σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση «Τι θα συμβεί με τις τράπεζες; Θα αυξήσουν τη ρευστότητα στην οικονομία; Ποιο είναι το μέλλον της Αγροτικής»; δήλωσε τα εξής:


«Γνωρίζετε ότι μία σημαντική πτυχή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής αφορά στην ενδυνάμωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στο πλαίσιο, αυτό έχουμε ήδη νομοθετήσει την επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων στις τράπεζες κατά 25 δισ., ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενδυναμωθεί με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και το άνοιγμα "γραμμών χρηματοδότησης" στο εξωτερικό».

» Ταυτόχρονα», προσέθεσε, «λειτουργεί ήδη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο ρόλος του οποίου είναι να αποτελέσει εάν χρειαστεί ένα δίχτυ ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι η βελτίωση των δεδομένων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα απομακρύνει την ανάγκη ενεργοποίησής του».

Όσον αφορά στην Αγροτική Τράπεζα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι σε εξέλιξη η οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα την βοηθήσει να μειώσει τα κόστη λειτουργίας της και να καταστεί ανταγωνιστική στην τραπεζική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ανακοινωθεί μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία φυσικά θα προχωρήσει, αφότου λάβει τελική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

» Στην αύξηση αυτή», σημείωσε, «το Ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συμμετάσχει χωρίς επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω της μετατροπής των προνομιούχων μετοχών που κατέχει στην ΑΤΕ σε κοινές, αλλά και της συμμετοχής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων».
 
ta nea