e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Επίσκεψη αξιολόγησης από κλιμάκια των οίκων Fitch και Moody's στην Αθήνα

Θα εξετάσουν την εφαρμογή του Μνημονίου


Στελέχη των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch και Moody’s θα επισκεφθούν την Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.Τα στελέχη του οίκου Fitch θα έλθουν την μεθεπομένη του πρώτου γύρου των αυτόδιοικητικών εκλογών και θα έχουν επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και τις διοικήσεις εμπορικών τραπεζών.


Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, η Ελλάδα βρίσκεται οριακά εκτός της κατηγορίας των χωρών με ομόλογα που βαθμολογούνται ως «σκουπίδια» («junk»). Από την επικείμενη δε επίσκεψη θα εξαρτηθεί και το εάν η Fitch θα αλλάξει ή όχι τη βαθμολογία της για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch είναι ο μοναδικός οίκος που δεν έχει αξιολογήσει την ελληνική οικονομία ως «σκουπίδι» και διατηρεί τη βαθμολογία της σε επίπεδα investment grade, με αξιολόγηση «ΒΒΒ-».


Ο αναλυτής της Fitch Κρις Πράις, ο οποίος θα ηγηθεί του κλιμακίου που θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για να ελέγξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει δηλώσει προ ημερών πως η Ελλάδα κρατά την αξιολόγηση investment grade «με νύχια και με δόντια».

Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Πράις, είναι οι δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για μεταφορές και νοσοκομεία. Ο ίδιος πάντως έχει διευκρινίσει πως η Fitch δεν θα απογοητευθεί αν το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας αποκλίνει από τον στόχο για μείωση του ελλείμματος 2010 κατά 0,1% ή 0,2%.

Τέλος, τα στελέχη του οίκου Moody’s θα έλθουν στη Αθήνα στα τέλη του μήνα και αφού ολοκληρωθεί ο ενδιάμεσος έλεγχος της τρόικας. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμνος οίκος προ ολίγων 24ωρων εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.

ta nea