ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ στην περίθαλψη των διαβητικών ανοίγει η πρώτη παγκοσµίως µεταµόσχευση παγκρέατος µε µια µέθοδο λιγότερο επεµβατική χάρη στη βοήθεια της ροµποτικής χειρουργικής που πραγµατοποιήθηκε από οµάδα του πανεπιστηµιακού νοσοκοµείου της Πίζας σε µια 43χρονη µητέρα δύο παιδιών που έπασχε επί 19 χρόνια από διαβήτη τύπου 1 και είχε ήδη κάνει µεταµόσχευση νεφρού. Η επέµβαση αυτή, η οποία πραγµατοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ούγκο Μπότζι, µειώνει σε πολύ µεγάλο βαθµό τις µετεγχειρητικές επιπλοκές, σύµφωνα µε την ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκοµείο.
«Θα βάλει τέλος στο δίληµµα δεκαετιών για τη σκοπιµότητα ή µη µιας µεταµόσχευσης παγκρέατος λόγω του πολύ επεµβατικού χαρακτήρα της εγχείρησης αυτής όταν γίνεται µε τον παραδοσιακό τρόπο», είπε ο καθηγητής Μπότζι.
Μικρές τοµές
Το νοσοκοµείο διευκρίνισε πως, χάρη στη ροµποτική, η µεταµόσχευση κατέστη δυνατόν να πραγµατοποιηθεί µόνο µε τρεις µικρές οπές και µια τοµή µόλις 7 εκατοστών. «Συνολικά το τραύµα από την επέµβαση είναι ανάλογο µε αυτό πολύ απλούστερων επεµβάσεων, που γίνονται συνήθως µε λαπαροσκόπηση», εξήγησε ο καθηγητής. Η µεταµόσχευση έγινε στις 27 Σεπτεµβρίου και η γυναίκα πήρε εξιτήριο από το νοσοκοµείο στις 30 Οκτωβρίου χωρίς να παρουσιάσει καµιά επιπλοκή από την επέµβαση, η οποία διήρκεσε τρεις ώρες. Ώς τώρα, το 50% των διαβητικών ασθενών που υποβάλλονταν σε µεταµόσχευση παγκρέατος παρουσίαζαν µετεγχειρητικές επιπλοκές.
Η ιατρική οµάδα πραγµατοποίησε την επέµβαση µε τη βοήθεια του ροµπότ Da Vinci SΗDΙ, το οποίο έχει πολλούς βραχίονες, µοιάζει µε µεγάλο χταπόδι και αποτελεί επινόηση του Κέντρου Διεπιστηµονικής Ροµποτικής Χειρουργικής της Πίζας. Αυτό το παγκοσµίου φήµης Κέντρο πραγµατοποίησε τον Ιούλιο την πρώτη στην Ευρώπη µεταµόσχευση νεφρού µε τη µέθοδο της ροµποτικής χειρουργικής.
ta nea