e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Η απόσυρση των έκτακτων μέτρων της ΕΚΤ ίσως καθυστερήσει μετά την απόφαση της Fed


Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια


Η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε ένα νέο γύρο αγοράς κρατικών ομολόγων, ύψους 600 δισ. δολαρίων, περιπλέκει το τοπίο σε ό,τι αφορά την απόσυρση των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει το ΔΣ της ευρω-τράπεζας και αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 1%.


Το ενδιαφέρον, όμως, της αγοράς επικεντρώνεται στις αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, καθώς ορισμένα μέλη του ΔΣ τονίζουν ότι παραμένουν σε ισχύ εδώ και πολύ καιρό, απειλώντας να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία.

Στελέχη, όπως ο Γερμανός Άξελ Βέμπερ, έχουν εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις τους για τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

«Ο Βέμπερ έχει δίκιο αλλά είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ [...] Εάν το ευρώ ενισχυθεί σημαντικά και η ένταση στις αγορές ομολόγων επιμείνει, τότε η ΕΚΤ ίσως θα πρέπει να επεκτείνει τη στήριξη στον τραπεζικό κλάδο το 2011 και να κρατήσει τα επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό μέχρι το 2012», λέει στο Bloomberg οικονομολόγος της Dekabank στη Φρανκφούρτη.

Σημειώνεται πως το spread των ιρλανδικών ομολόγων εκτινάχθηκε την Τετάρτη στο επίπεδο-ρεκόρ των 505 μονάδων βάσης, Στην Ελλάδα διαμορφώνεται στις 840 μονάδες και στην Πορτογαλία στις 385.

Η Fed ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων επιπλέον 600 δισ. δολαρίων μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Συνυπολογίζοντας τα προγράμματα αγοράς χρεογράφων που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Fed θα ενισχύσει συνολικά την αμερικανική οικονομία με 900 δισ. δολάρια μέχρι τα μέσα του 2011. Παράλληλα, τα επιτόκιά της παραμένουν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, την στιγμή που οι αναλυτές περίμεναν ότι η νέα «ένεση» θα κυμαινόταν χαμηλότερα κατά περίπου 100 δισ. δολάρια.

Σε συνδυασμό με τα μέτρα που ήδη εφαρμόζει η Fed, η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού ενισχύοντας την κατανάλωση και την απασχόληση. Στο χαρτοφυλάκιό της, η Fed έχει ήδη κρατικό χρέος αξίας 1,7 τρισ. δολαρίων.

«Περιπλέκει τη στρατηγική έξοδου της ΕΚΤ (από τα έκτακτα μέτρα) και τα μέλη του ΔΣ θα πρέπει να επανεξετάσουν τα σχέδια τους», σχολιάζει στο Bloomberg οικονομολόγος της Barclays Capital, στο Λονδίνο.


ta nea