e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Σχεδόν απωθητική για την επιχειρηματικότητα εμφανίζεται η Ελλάδα

Στην 109η θέση σε σύνολο 183 κρατών


Σχεδόν απωθητική για την επιχειρηματικότητα εμφανίζεται η Ελλάδα στην Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2011» που δόθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα.Η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας βρίσκεται εφέτος στην 109η θέση σε σύνολο 183 κρατών και κατρακυλά 12 θέσεις σε σχέση με την 97η θέση που καταλάμβανε πέρυσι.


Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 149η θέση στην διεθνή κατάταξη για την έναρξη μιας επιχείρησης, την 154 θέση στην κατάταξη προστασία επενδυτών, την 153η θέση στην καταγραφή/ μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, την 89η θέση στην πρόσβαση των επιχειρήσεων στην πίστωση, την 74η θέση της κατάταξης στην πληρωμή φόρων, αλλά και την 49η θέση στην ευκολία αναστολή της δραστηριοποίησης μιας επιχείρησης.

Όπως ενδεικτικά αναφέρεται στην έκθεση, στην Ελλάδα απαιτούνται τουλάχιστον 15 διαδικασίες και κατά μέσο όρο και 19 ημέρες για την ίδρυση μιας εταιρείας. Ακόμη, η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των κρατών που αύξησαν κατά μέσο όρο κατά 4,2% τους φόρους μεταβίβαση ακινήτων, αλλά και των κρατών με τις περισσότερες διαδικασίες για να εγγράψεις μια νέα ιδιοκτησία.

Πρώτη στη σχετική κατάταξη για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας κατατάσσεται η Σιγκαπούρη και τελευταίο Το Τσάντ. Η Σιγκαπούρη καταλαμβάνει την 4η θέση στην διεθνή κατάταξη για την έναρξη μιας επιχείρησης, την 2η θέση στην κατάταξη προστασία επενδυτών, την 15η θέση στην καταγραφή/ μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, την 6η θέση στην πρόσβαση των επιχειρήσεων στην πίστωση και την 4η θέση της κατάταξης στην πληρωμή φόρων και την 2η θέση στην ευκολία αναστολή της δραστηριοποίησης μιας επιχείρησης.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την κατάταξη «Doing Business 2011»


Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες απαντά το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μιλάει για αναγνώριση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Ειδικότερα, το υπουργείο επικαλείται την αναφορά των συντακτών της έκθεση ότι : «Η ομάδα του Doing Business έχει υπόψη της τα διάφορα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού πλαισίου που δρομολογούνται στην Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα δεδομένα για τη χώρα στην ετήσια έκθεσή μας. Ανυπομονούμε να τα ενσωματώσουμε στις μελλοντικές εκδόσεις του Doing Business καθώς θα υλοποιούνται».


Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης οι συντάκτες της έγκυρης ετήσιας έκθεσης για το επιχειρηματικό περιβάλλον αναγνωρίζουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και επισημαίνουν πως οι σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις δεν έχουν ενσωματωθεί στην έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα.

«Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι οποίες θα βελτιώσουν άμεσα και ουσιαστικά τα μέχρι σήμερα δεδομένα», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ αυτών, αναφέρονται η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, η σύνταξη σχεδίου νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης της βιομηχανίας, η δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shops) προκειμένου να πραγματοποιείται η ίδρυση μιας επιχείρησης χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και η λειτουργία του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), η οποία όπως υποστηρίζει το υπουργείο έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2011.


ta nea