Η επιστημονική φαντασία, ως συνήθως, γίνεται κάποια στιγμή σκέτη επιστήμη. Αμερικανοί ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ολογραφικού βίντεο, που θα επιτρέπει την εκπομπή τρισδιάστατων ολογραμμάτων κινούμενων ανθρώπων και αντικειμένων στα πέρατα της Γης (και, γιατί όχι, του ηλιακού συστήματος), μια τεχνολογία που θα φέρει επανάσταση στην ψυχαγωγία, τα μέσα ενημέρωσης, την τηλεϊατρική, τη διαφήμιση, τη βιομηχανία κλπ.Οι ολογραφικές εικόνες, οι οποίες πριν από 30 χρόνια ήσαν στατικές, τώρα πια μπορούν να ανανεώνονται σε "οιονεί πραγματικό χρόνο", σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κολεγίου Οπτικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Αριζόνα, υπό τον καθηγητή Νάσερ Πεϊγκαμπαριάν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Science".
Τα ολογράμματα δημιουργούνται από την εκπομπή ενός λέιζερ πάνω σε ένα αντικείμενο, η εικόνα του οποίου προβάλλεται σε μια φωτο-ευαίσθητη οθόνη. Χρωματισμένη με ερυθρό ή πράσινο φως λέιζερ, η εικόνα αποκτά μια τρισδιάστατη αίσθηση, που μπορεί να ιδωθεί χωρίς ειδικά γυαλιά.
Πριν από δύο χρόνια, οι αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να αναβαθμίσουν την τεχνική της ολογραφίας από στατική σε κινούμενη, επιτρέποντας έτσι σε μια εικόνα-ολόγραμμα να ανανεώνεται σε μια μικρή οθόνη κάθε τρία έως τέσσερα λεπτά. Τώρα πια όμως η ταχύτητα βελτιώθηκε κατά σχεδόν 100 φορές και η ανανέωση μπορεί να γίνεται ανά δύο δευτερόλεπτα. Οι ολογραφικές εικόνες, επιπλέον, μπορούν να εγγραφούν και να μεταδοθούν, πράγμα που στην πράξη σημαίνει ότι είναι δυνατό να γίνεται εκπομπή ολογραφικού βίντεο σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.
"Μπορούμε να κάνουμε εγγραφή μιας τρισδιάστατης (ολογραφικής) εικόνας σε μια τοποθεσία και να τη δείξουμε στη συνέχεια σε μια άλλη τοποθεσία, σε πραγματικό χρόνο, οπουδήποτε στον κόσμο", δήλωσε ο Πεϊγκαμπαριάν.
Η ολογραφική εικόνα εγγράφεται με την χρήση συμβατικών καμερών (τουλάχιστον 16), που "τραβάνε" το αντικείμενο ή τον άνθρωπο από διαφορετικές γωνίες. Όσες περισσότερες κάμερες χρησιμοποιούνται, τόσο πιο πετυχημένο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα του ολογραφικού βίντεο.
Τα δεδομένα των καμερών κωδικοποιούνται σε μια ακτίνα λέιζερ, που διασταυρώνεται με μια άλλη ακτίνα για να πετύχει συμπίεση της εικόνας σε τρισδιάστατη μορφή. Η εικόνα, στη συνέχεια, διοχετεύεται σε ένα ειδικό φωτο-ευαίσθητο φιλμ από πολυμερές, το οποίο περιέχει μόρια χρωστικών ουσιών που αντιδρούν στο φως και αρχίζουν να περιστρέφονται και να ευθυγραμμίζονται ανάλογα με την επίδραση ενός ηλεκτρικού πεδίου. Δημιουργείται έτσι ένα ολόγραμμα στην οθόνη, το οποίο ξεθωριάζει σε λίγα λεπτά ή, εναλλακτικά, μπορεί να αντικατασταθεί από μια νέα ολογραφική εικόνα.
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, οι κάμερες στη μια άκρη της Γης τραβάνε μια ολογραφική σκηνή, την οποία μεταδίδουν μέσω σύνδεσης γρήγορου Ίντερνετ στην άλλη άκρη του πλανήτη. Εκεί, υπάρχει το σύστημα λέιζερ, που θα ελέγχεται αυτομάτως από ένα υπολογιστή και θα αναλαμβάνει να μετατρέπει το σήμα και να το προβάλλει (να το "εκτυπώνει") ως τρισδιάστατο ολόγραμμα σε μια οθόνη.
Προς το παρόν έχει χρησιμοποιηθεί μια μικρή οθόνη 10 ιντσών (25 εκατοστών), αλλά ετοιμάζεται μια μεγαλύτερη 17 ιντσών (42,5 εκατοστών). Ήδη οι ερευνητές έχουν πετύχει τη δημιουργία ολογραφικών εικονοστοιχείων (πίξελ) διαστάσεων 400 μικρομέτρων (καλύτερων από μια τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας) και είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να πετύχουν την εκπομπή ολογραφικού βίντεο σε άριστη ποιότητα.
Προς το παρόν, το καινοτομικό σύστημα μπορεί να μεταδώσει και να προβάλει ολογραφικές εικόνες μόνο σε πράσινο χρώμα, αλλά ήδη έχουν γίνει οι πρώτες πετυχημένες δοκιμές για πολύχρωμη εκπομπή, που θα τελειοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε τρία έως τέσσερα χρόνια τα πρώτα προϊόντα ολογραφικού βίντεο θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, ενώ στα σπίτια μας μπορεί να βρίσκονται σε επτά έως δέκα χρόνια. Φανταστείτε, για παράδειγμα, κινηματογραφικές ταινίες όπου ο θεατής θα "περπατάει" μέσα στη σκηνή. Ή να εμφανίζεται ξαφνικά στο δωμάτιό σας ολοζώντανο το ολόγραμμα της πεθεράς σας!
nooz.gr