e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η Eurobank τονίζει ότι δεν σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Πωλεί την πολωνική θυγατρική Polbank


Η EFG Eurobank δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά ήδη αναζητά στρατηγικό επενδυτή για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στην θυγατρική της στην Πολωνία, την Polbank, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, στο Reuters την Δευτέρα. «Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα», είπε. «Η τράπεζα πιστεύει ότι δεν συντρέχουν λόγοι για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», υπογράμμισε.


Η κεφαλαιακή ενίσχυση 1,8 δισ. ευρώ της Εθνικής τον προηγούμενο μήνα και η ανακοίνωση της Πειραιώς την προηγούμενη εβδομάδα ότι σχεδιάζει την άντληση 1,05 δισ. ευρώ από τις αγορές δημιούργησαν προσδοκίες για ανάλογες κινήσεις και από άλλους παίκτες του κλάδου, προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Εθνική, εκτός από την αύξηση κεφαλαίου και την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών, σχεδιάζει και την διάθεση ποσοστού έως 20% στην τουρκική Finansbank, με στόχο να αντλήσει άλλο 1 δισ. ευρώ.


Τον Οκτώβριο, η Eurobank ολοκλήρωσε συμφωνίες χρηματοδότησης αξίας 300 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιώντας ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο, ένδειξη ότι «ξεπαγώνει» σταδιακά η διατραπεζική αγορά για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ. Καραβίας δήλωσε ότι ο δείκτης κεφαλαίων Tier 1 της Eurobank διαμορφώθηκε στα 10,6%, βάσει των στοιχείων του πρώτου εξαμήνου, και στο 8% υπό το δυσμενέστερο σενάριο στα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής της ΕΚΤ που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο.

«Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μπορεί να ενισχυθούν σημαντικά από την πώληση ποσοστού στην Polbank», σημείωσε. «Είμαστε στην διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή και ενδέχεται να πουλήσουμε πλειοψηφικό ποσοστό», προσέθεσε.


H Polbank, με ενεργητικό 5,5 δισ. ευρώ και πάνω από 300 υποκαταστήματα, στοχεύσει σε διπλασιασμό του μεγέθους της τα επόμενα 2 με 3 χρόνια και θα χρειαστεί στρατηγικό εταίρο, τόνισε.

Ο κ. Καραβίας συμπλήρωσε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τους πιθανούς ενδιαφερόμενους. Η Eurobank έχει επίσης παρουσία στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Σερβία και την Ουκρανία.
 
ta nea