e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Έξι υποψήφιοι «μνηστήρες» για την Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής


Ολοκληρώνεται η διαδικασία μέχρι τέλος Δεκεμβρίου


Από πρώτη επιλογή πέρασαν οι υποψήφιοι που υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές για το 25%, ή το 49% εναλλακτικά, της ΕΠΑ Αττικής, της εταιρείας που διανέμει το φυσικό αέριο στο Λεκανοπέδιο. Οι έξι που πέρασαν στη δεύτερη φάση είναι οι ΕΝΙ, Ελλάκτωρ, Προμηθέας Γκαζ, Μ συν Μ Γκαζ (όμιλοι Μυτιληναίου- Βαρδινογιάννη), GoldGaz και Μilos FundΑpax Ρartners, γνωστή από την υπόθεση της Wind.



Όπως επισημαίνει Το Βήμα, σε περίπου 10 ημέρες η Deutsche Βank και η Αγροτική που επιμελούνται τη διαδικασία θα ξεκινήσουν τον κύκλο επαφών με τους έξι ώστε να υποβάλουν, όσοι το επιθυμούν, δεσμευτικές προσφορές με προϋποθέσεις ή χωρίς αυτές. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου.


Ο νικητής της διαδικασίας θα πρέπει να συνεννοηθεί με τη ΔΕΠΑ που κατέχει το 51%, αλλά ο ιδιώτης που κατέχει το 49% θα έχει και το μάνατζμεντ ύστερα από συνεννόηση με τη ΔΕΠΑ.

Με τη σειρά της όμως η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου περιμένει τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη δική της ιδιωτικοποίηση.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει ως το τέλος του χρόνου στην πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγηθούν πιθανώς τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ από τον ΔΕΣΦΑ και την αποτίμηση της option της ΔΕΗ για την αγορά ποσοστού 30% της επιχείρησης.

Υπάρχουν και δύο σημαντικές εκκρεμότητες που θα ρυθμίσει η ΔΕΠΑ στο προσεχές διάστημα, η ομαλοποίηση της αγοράς φυσικού αερίου με το φθηνό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LΝG) και η σύμβαση με τη ΔΕΗ που βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ φροντίζει και για την επέκταση της σύμβασης προμήθειας με τη ρωσική Gazprom ώστε να εισάγει αέριο από αγωγούς σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ απομένει να ρυθμιστεί και η αναθεώρηση της σύμβασης προμήθειας με την τουρκική Βotas που βρίσκεται σε ώριμο στάδιο.


Σημαντική παράμετρος είναι ο διαχωρισμός του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ. Στη ΔΕΠΑ το 65% ανήκει στο Δημόσιο και το 35% στα ΕΛΠΕ. Ο ΔΕΣΦΑ ελέγχεται κατά 100% από τη ΔΕΠΑ, αν και η διοίκηση διορίζεται απευθείας από το Δημόσιο, αλλά η διοίκηση της ΔΕΠΑ απαιτεί ανταλλάγματα για να απαγκιστρωθεί από τον Διαχειριστή.

Όσον αφορά την option της ΔΕΗ για το 30% της ΔΕΠΑ, στο υπουργείο Οικονομικών είναι κατηγορηματικοί ότι η ΔΕΗ δεν θα την ασκήσει. Τα ΕΛΠΕ διά στόματος του προέδρου, κ. Τ.Γιαννίτση, τονίζουν δημόσια ότι ο όμιλος είναι στρατηγικός εταίρος στη ΔΕΠΑ και θα ασκήσει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης στην προοπτική εκχώρησης ποσοστού του Δημοσίου στην επιχείρηση.
 
ta nea