e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η μεγάλη άνοδος των διεθνών τιμών του βαμβακιού δεν άγγιξε τους Έλληνες παραγωγούς


Πλήγμα από τον καιρό και τις ασθένειες


Μια από τις πιο παράδοξες χρονιές είναι η φετινή για τους βαμβακοπαραγωγούς στη χώρα μας.
Οι διεθνείς τιμές του βαμβακιού σπάνε κάθε ρεκόρ και ήδη βρίσκονται στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο τους. Το εκκοκκισμένο βαμβάκι έχει τιμή 2,23 ευρώ το κιλό, το οποίο αντιστοιχεί σε 74 λεπτά το κιλό σύσπορο βαμβάκι (τιμή για τον βαμβακοπαραγωγό). Η ευφορία του τομέα με τη μεγάλη άνοδο των τιμών της διεθνούς αγοράς δεν έχει αγγίξει τους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς. Η ελληνική σοδειά έχει πληγεί από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και από το «πράσινο σκουλήκι».


Σε μια αναμενόμενη παραγωγή 750-800.000 τόνους, υπάρχει μια απώλεια εκτιμούμενη στο 30%. Επιπλέον, οι βροχοπτώσεις και το χαλάζι έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην συγκομιδή του προϊόντος και στην ποιότητά του.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει και σε μια μεγάλη διακύμανση των τιμών των παραγωγών. Σύμφωνα με στοιχεία, σήμερα οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί πουλάνε το προϊόν τους από 52-65 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την περιοχή και την ποιότητα.

Η τιμή αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί στη χώρα μας. Πέρσι, τέτοια εποχή, το βαμβάκι πουλιόταν 20-25 λεπτά το κιλό και το 2008 είχε πέσει κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό.

Οι συνθήκες αυτές, έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε όλο το κύκλωμα του βαμβακιού (εμπόριο, βιομηχανία κ.ά.). Μια ¨Ενωση Συνεταιρισμών είχε προπωλήσει βαμβάκι (εκκοκκισμένο) με 85 λεπτά το κιλό, όταν σήμερα την τιμή αυτή αγγίζει η τιμή του σύσπορου. Η αναλογία σύσπορου και εκκοκκισμένου βαμβακιού είναι ένα προς τρία.

Στην καλύτερη ίσως χρονιά, ο φορέας αυτός απειλείται με τεράστιες ζημιές. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε πολλές εμπορικές επιχειρήσεις.

Ανεξάρτητα πάντως από τις διακυμάνσεις των τιμών, η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα συνδράμει τους παραγωγούς. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης έχει εξαγγείλει ότι θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές από το «πράσινο σκουλήκι».

Για τις αποζημιώσεις θα ληφθεί υπόψη μέση στρεμματική απόδοση 200 κιλά. Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ θα δώσει αποζημιώσεις, για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (βροχή, χαλάζι κ.λπ.).


ta nea