e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Καθήλωση μισθών µε αντάλλαγμα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας υπογράφουν τα συνδικάτα


Και στο βάθος αλλαγές στις επιχειρησιακές συμβάσεις


Καθήλωση μισθών µε αντάλλαγµα τη διατήρηση του 13ου και 14ου µισθού και των θέσεων εργασίας υπογράφουν τα εργατικά συνδικάτα, ακολουθώντας τη γραµµή της ΓΣΕΕ µε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας 2010-2012 (ΕΓΣΣΕ).Με βάση την ΕΓΣΣΕ 2010-2012, τα όρια του κατώτατου µισθού και του κατώτατου ηµεροµισθίου θα παραµείνουν έως και τον Ιούνιο του 2011 στα 739,56 ευρώ και 33,04 ευρώ αντίστοιχα. Θα διαµορφωθούν στα 750,65 ευρώ και 33,53 ευρώ αντίστοιχα τον Ιούλιο, αν δοθεί αύξηση 1,5% και στα 763,41 ευρώ και 34,10 ευρώ τον Ιούλιο του 2012, αν δοθεί αύξηση 1,7%.



Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στις συµβάσεις που έχουν συνοµολογηθεί μέχρι σήμερα προβλέπονται παγωμένες αποδοχές για εφέτος και μικρές αυξήσεις από τον Ιούνιο του 2011, µε αντάλλαγµα τη διατήρηση των δώρων όπως για παράδειγµα στον χώρο του µετάλλου και των ξενοδοχείων.


Εντός του Νοεµβρίου έρχεται πάντως η νοµοθετική παρέµβαση του υπουργείου Εργασίας για το ζήτηµα των επιχειρησιακών συµβάσεων. Η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι ότι δεν θα αλλάξει ο νόµος που έχει ψηφιστεί και δίδει τη δυνατότητα να αποκλίνουν οι επιχειρησιακές συµβάσεις έναντι των κλαδικών και της ΕΓΣΣΕ, όµως θα πρέπει να προβλεφθούν και θα προβλεφθούν κριτήρια µε ειδική νοµοθετική ρύθµιση.


Σηµειώνεται ότι το ΙΝΕ ΓΣΕΕ προβλέπει έκρηξη της ανεργίας το 2011 (µε 1 εκατ. ανέργους) ενώ πολλές επιχειρήσεις προχωρούν (µετά και τη νέα νοµοθεσία κατ’ εντολή της τρόικας) σε σειρά µέτρων ώστε να µην κλείσουν, όπως:

-Να απολύουν περισσότερους και µε µικρότερο κόστος (50% χαµηλότερα ποσά αποζηµιώσεων εφόσον προειδοποιείται ο εργαζόµενος).


-Παροχή εργασίας εκ περιτροπής, για διάστηµα 6 µηνών.


-Σε διαθεσιµότητα το προσωπικό (έως 3 µήνες ετησίως).

-Μετατροπή θέσης πλήρους απασχόλησης σε θέση µερικής απασχόλησης µε (ή και χωρίς) τη συµφωνία του εργαζοµένου.
 
ta nea