e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Ενστάσεις Τρισέ για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης και την εμπλοκή των τραπεζών


Φόβοι για αύξηση του κόστους δανεισμού


Τον κίνδυνο της αύξησης του κόστους δανεισμού επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης με την εμπλοκή τραπεζών για τα κράτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού.Το σχέδιο, που υιοθετήθηκε ύστερα από τις πιέσεις Γερμανίας και Γαλλίας, προβλέπει τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή, κυρίως των τραπεζών που κατέχουν κρατικά ομόλογα) στον μηχανισμό διάσωσης, γεγονός που, όπως επισημαίνει ο κ. Τρισέ, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την αγορά ομολόγων.


Αν σταλεί στους επενδυτές το μήνυμα ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, ενδέχεται να μετακυλίσουν τον πιστωτικό κίνδυνο, αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού.


Σε μια τέτοια περίπτωση, τα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα θα δυσκολεύονταν ακόμη περισσότερο να αντλήσουν κεφάλαια.


Άμεση ήταν η αντίδραση του Γάλλου προέδρου στις ενστάσεις Τρισέ. Ο Ν.Σαρκοζί δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ «δεν αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρχηγοί των κρατών». «Δεν μπορεί να λέει ότι δεν συνειδητοποιούμε τη σοβαρότητα αυτής της απόφασης», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αναγνώρισε ότι ο Τρισέ «φροντίζει να φέρει ηρεμία στις αγορές, αλλά εμείς φροντίζουμε ταυτόχρονα να ικανοποιήσουμε το θεμιτό αίτημα των πολιτών μας να μην επωμίζονται το κόστος (του μηχανισμού στήριξης)».


ta nea