e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Μείωση τζίρου καταγράφουν εννέα στους δέκα υδραυλικοί


Ανάμεσα σε Συμπληγάδες βρίσκονται οι υδραυλικοί της Θεσσαλονίκης, καθώς η κρίση στην οικοδομή από τη μία και η λαθρεργασία από την άλλη (π.χ., από οικονομικούς μετανάστες αλλά και γενικότερα από τεχνίτες χωρίς άδεια επαγγέλματος), έχουν οδηγήσει εννέα στους δέκα επαγγελματίες του κλάδου (ποσοστό 91%) σε πτώση τζίρου.Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η εταιρία Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ) και του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών και Κλιματιστικών Έργων του νομού, σε δείγμα 500 καταναλωτών και 175 υδραυλικών της Θεσσαλονίκης. Η «πεσμένη» οικοδομική δραστηριότητα αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα για τον κλάδο, σύμφωνα με το 86,7% των ερωτηθέντων, ενώ για το 34,7% το πιο επίπονο «αγκάθι» είναι η λαθρεργασία και για το 19,4% η αύξηση των τιμών στα υλικά κατασκευής.


Το 60% των καταναλωτών δεν έλαβε ποτέ απόδειξη

Την ίδια στιγμή, το 60% των καταναλωτών υποστηρίζουν ότι ουδέποτε έλαβαν θεωρημένη απόδειξη από τον υδραυλικό στον οποίο εμπιστεύτηκαν εργασίες. Επιπρόσθετα, το 80% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκαν ότι δεν παρέλαβαν την υπεύθυνη δήλωση σωστής εγκατάστασης, που οι υδραυλικοί υποχρεούνται να εκδίδουν.

Η μη έκδοση των απαιτούμενων παραστατικών και δηλώσεων σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με τη λαθρεργασία, καθώς οι μη αδειούχοι υδραυλικοί δεν έχουν τη δυνατότητα να τα εκδίδουν. Και αυτοί δεν είναι λίγοι, όπως επεσήμανε από πλευράς του ΒΕΘ ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ανδρέα Σίσκο, «οι αδειούχοι υδραυλικοί της Θεσσαλονίκης υπολογίζονται σε 3.500» (ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι, που κανονικά δεν πρέπει να αναλαμβάνουν τα υδραυλικά νοικοκυριών). Από αυτούς, 1.076 είναι τα εγγεγραμμένα μέλη του Συνδέσμου.

«Αν συνυπολογιστούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι παράνομοι είναι περισσότεροι και από τους νόμιμους», ανέφερε ο κ. Σίσκος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της έρευνας.

«Δεν νοείται σήμερα να υπάρχει υδραυλικός, που δεν εκδίδει την προβλεπόμενη από το Προεδρικό Διάταγμα 38/91 βεβαίωση», πρόσθεσε και χαρακτήρισε «απελπιστικά» και «τραγικά» τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, σε ό,τι αφορά στη μη έκδοση αποδείξεων και βεβαιώσεων.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι πάνω από τους μισούς Θεσσαλονικείς καταναλωτές (ποσοστό 54%), δε γνωρίζουν καν ότι ο τεχνίτης/υδραυλικός πρέπει να έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ σχεδόν οκτώ στους δέκα (76%) επισημαίνουν ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν από τον επαγγελματία δεν είχαν πιστοποίηση.

Σημειώνεται πως, παρά την κρίση στον κλάδο και παρότι το 86% των υδραυλικών του νομού είναι απαισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησής του, επτά στους δέκα θα διατηρήσουν το προσωπικό τους. Το 26% θα προβεί σε απολύσεις και το 4% θα προχωρήσει σε προσλήψεις.

nooz.gr