e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Σταθεροποιητικά τα σπρεντ - 825 μ.β.

Στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής κινείται σήμερα το μεσημέρι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου, μετά την άνοδο που σημείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε το πρωί στο επίπεδο του 11%, καθώς το spread με το αντίστοιχο γερμανικό επιτόκιο διευρύνθηκε στις 850 μονάδες βάσης (8,5 εκατοστιαίες μονάδες). Στη συνέχεια, υποχώρησε στις 825 μονάδες βάσης.Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε το πρωί και το επιτόκιο του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου, υπερβαίνοντας το 6%, με το spread να φτάνει τις 356 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές παρακολουθούν τις μεταβολές των επιτοκίων των ομολόγων της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα για να διαπιστώσουν, αν θα επηρεασθούν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με την οποία προβλέπεται η δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων στην Ευρωζώνη, σε αντικατάσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η λειτουργία του οποίου ολοκληρώνεται το 2013.


Βασικό στοιχείο στη λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους - με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα - των χωρών που δεν θα μπορούν στο μέλλον να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους από τις αγορές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ διαφώνησε έντονα με την πρόταση της Γερμανίδας Καγκελαρίου κυρίας Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί για την ανάληψη μέρους του κόστους της αναδιάρθρωσης και από τους ιδιωτικούς φορείς - όπως οι τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία που κρατούν στα χαρτοφυλάκια τους ομόλογα των παραπάνω χωρών - με το επιχείρημα ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια των ομολόγων για τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη.


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, τα έντοκα γραμμάτια και ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ωφελούνται από την αναμενόμενη απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να προχωρήσει σε μαζικές αγορές ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, καθώς απελευθερώνεται ρευστότητα που διοχετεύεται στην αγορά άλλων τίτλων με μεγαλύτερο ρίσκο. Αυτή η προοπτική συνέβαλε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο γεγονός ότι τα ομόλογα και των τεσσάρων χωρών της Ευρωζώνης έδωσαν τον Οκτώβριο ταυτόχρονα, για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο, κέρδη στους επενδυτές. Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Bloomberg, τα κρατικά ομόλογα σε όλο τον κόσμο προσέφεραν φέτος κατά μέσο όρο στους επενδυτές απόδοση 5,6%.

Τη μεγαλύτερη απόδοση έδωσαν τα αμερικανικά ομόλογα (8,3%), τα βρετανικά (7,9%) και τα γερμανικά (7,7%). Αντίθετα, η απόδοση των ελληνικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων από την αρχή του 2010 ήταν αρνητική κατά τουλάχιστον 5%, λόγω των προβλημάτων χρέους που οδήγησαν σε αύξηση των επιτοκίων και μείωση των τιμών τους.
 
nooz.gr