Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010
Ανησυχία εκφράζει η ΕΕ ότι η τοξική λάσπη θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες
Τεράστια οικολογική καταστροφή
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την Τετάρτη ανησυχία ότι η τοξική λάσπη που διέρρευσε από εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στην Ουγγαρία θα μπορούσε να προκαλέσει οικολογική καταστροφή και σε άλλες χώρες. Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση απορρύπανσης θα διαρκέσει έναν χρόνο.Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Τζο Χένον, δήλωσε την Τετάρτη: «Ανησυχούμε όχι μόνο για το περιβάλλον στην Ουγγαρία, αλλά ότι η καταστροφή θα μπορούσε να περάσει τα σύνορα».
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει εάν η καταστροφή λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Με τον ποταμό Δούναβη να περνάει από την Ουγγαρία, οι φόβοι αφορούν το κατά πόσον η τοξική λάσπη θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Κροατία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουκρανία.
Οι εργασίες απορρύπανσης της πλημμυρισμένης από την κόκκινη τοξική λάσπη περιοχής της Ουγγαρίας συνεχίζεται την Τετάρτη.
Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ τους και ένα παιδί τριών ετών, έχασαν τη ζωή τους από τη διαρροή. Τουλάχιστον 120 έχουν τραυματιστεί, τα περισσότερα από τα οποία φέρουν εγκαύματα, ενώ έξι άτομα αγνοούνται.
Η ουγγρική κυβέρνηση έχει κηρύξει από χθες, Τρίτη, κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις επαρχίες του δυτικού τμήματος της χώρας, έπειτα από τη διαρροή 1,1 εκατομμυρίου τόνων τοξικής λάσπης από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου του Αζκα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας δήλωσε στο BBC ότι η επιχείρηση απορρύπανσης θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο και ότι θα απαιτηθεί τεχνική και οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.
Είπε ότι η καταστροφή αποτελεί το μεγαλύτερο χημικό δυστύχημα στην Ουγγαρία.
Η τοξική λάσπη απειλεί την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής γύρω από τον Δούναβη.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ουγγρικής κυβέρνησης, τα αρδευτικά κανάλια δεν απειλούνται από τη μόλυνση.
Για προληπτικούς λόγους, είναι απαγορευμένη η χρήση του νερού των γεωτρήσεων, ενώ απαγορεύεται, επίσης, η κατανάλωση φυτικών προϊόντων από τις πλημμυρισμένες περιοχές, όπως και το κυνήγι και το ψάρεμα στις επαρχίες όπου ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η τοξική λάσπη, υποπροϊόν της επεξεργασίας αλουμινίου, περιέχει βαρέα μέταλλα και μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα ακόμα και πάνω από τα ρούχα. Τα εγκαύματα ίσως κάνουν μέρες να εμφανιστούν, ακόμα και να μοιάζουν αρχικά με επιπόλαια τραύματα.
ta nea