e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Αποχώρηση Καπράλου από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η θητεία του λήγει στις 25 Οκτωβρίου


Την αποχώρησή του από το τιμόνι του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τη Διοίκηση της ΕΧΑΕ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Σπύρος Καπράλος. «Έκλεισε ένας πολύ δημιουργικός κύκλος» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Ελληνικά Χρηματιστήρια, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το τιμόνι του ΧΑΑ και της ΕΧΑΕ στις 25 Οκτωβρίου οπότε και λήγει η θητεία του στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών.


Ο κ. Καπράλος θεωρείται εκ των επιτυχημένων προέδρων του Χρηματιστηρίου. Από το 2004 συνέβαλε σημαντικά στην τόνωση της εξωστρέφειας του ελληνικού χρηματιστηρίου, στην αύξηση των προϊόντων και των υπηρεσιών της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, στην λειτουργική αναδιάρθρωση της εταιρείας, ενώ το 2007 έφερε εις πέρας με επιτυχία και την μετεγκατάσταση του χρηματιστηρίου στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του.

Στα θετικά της θητείας του κ. Καπράλου συγκαταλέγονται ο νέος Κανονισμός λειτουργίας του ΧΑ, η συμφωνία για την λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας συναλλαγών μεταξύ του ΧΑ και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, η συμμετοχή του Αποθετηρίου Αξιών Αθηνών στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία Link Up Markets, η εισαγωγή στο ΧΑΑ Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΕΤF), η κατάρτιση κοινού Δείκτη Ελλάδας - Τουρκίας (GT-30), αλλά και η αδιάλειπτη λειτουργία του Χρηματιστηρίου την ημέρα της βομβιστικής επίθεσης (2009), γεγονός που προσέδωσε μεγάλη δημοσιότητα στην ελληνική αγορά.

Είναι ενδεικτικό ότι όταν πριν από περίπου 8 χρόνια ιδιωτικοποιήθηκε η ΕΧΑΕ, η ελληνική αγορά ήταν σε ανυποληψία, έχοντας υποστεί σημαντικό πλήγμα από την κατάρρευση του 1999. Την περίοδο εκείνη οι ξένοι επενδυτές κατείχαν περίπου το 25% της κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς.

Σήμερα, παρά την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι ξένοι επενδυτές κατέχουν πάνω από το 50% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς και πραγματοποιούν περίπου το 55% των καθημερινών συναλλαγών.

Η τελευταία μεγάλη επιτυχία του κ. Καπράλου σχετίζεται με το γεγονός ότι εν μέσω διαφόρων υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών ομολόγων, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε στις αναπτυγμένες αγορές στην αξιολόγηση του οίκου FTSE.

Σημειώνεται πως ο κ. Καπράλος είναι από το 2008 Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE).


ta nea