Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010
Επεκτείνεται κατά 150 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα Jeremie με έμφαση στην ψηφιακή σύγκλιση
Συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων
Επεκτείνεται κατά 150 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα JEREMIE, με συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων που υπέγραψε ο Μ.Χρυσοχοΐδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΤαΕ, Ρίτσαρντ Πέλλυ. Η επέκταση αφορά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» στην Τεχνολογική Καινοτομία, μέσω του προγράμματος JEREMIE.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί το επιστέγασμα σειράς διαπραγματεύσεων της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την προώθηση νέων μορφών στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο χώρο της τεχνολογικής καινοτομίας και, πιο συγκεκριμένα, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης, δήλωσε:
«Με τη συμφωνία αυτή ξεκινούμε πλέον να κάνουμε την ανάπτυξη πράξη. Η νέα κυβέρνηση ενεργοποίησε το JEREMIE σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων μετά από δύο σχεδόν χρόνια αδράνειας. Πλέον δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για καινούργιες, ευέλικτες επενδυτικές πρωτοβουλίες, που μέχρι σήμερα δεν τολμούσαμε να προσεγγίσουμε».
» Ανοίγει μια νέα σελίδα για την ελληνική καινοτομική επιχειρηματικότητα και, ιδιαίτερα, για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να επιχειρήσουν σε έναν κλάδο με σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες, όπως είναι αυτός των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Στοχεύουμε
στην εξέλιξη της συμφωνίας, ώστε να καρποφορήσει επενδυτικά, να την αγκαλιάσει η αγορά και να δώσουμε ευκαιρίες ευημερίας στο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας».
» Με τη συμφωνία αυτή δίνουμε ελπίδα και στέλνουμε αισιόδοξα μηνύματα στην κοινωνία και στην οικονομία που δοκιμάζονται από την κρίση. Ελπίζουμε αυτή η υπογραφή να είναι η αφετηρία μιας δημιουργικής συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων».
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υπογραφή της επέκτασης του προγράμματος, δήλωσε:
«Η αύξηση του Χαρτοφυλακίου του Προγράμματος JEREMIE κατά 150 εκατ. ευρώ αναδεικνύει τόσο τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης όσο και τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων να ενθαρρύνουμε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η σημερινή υπογραφή είναι μέρος μιας ευρύτερης προωθητικής προσπάθειας για την ενίσχυση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων των ελληνικών ΜΜΕ».
» Αυτό το διάστημα οριστικοποιούμε τη διαδικασία επιλογής ενδιάμεσων Οοπγανισμών στην Ελλάδα για να διαχειριστούν το πρώτο μερίδιο των 60 εκατ., οι οποίοι θα συνεισφέρουν συμπληρωματικά τα 60 εκατ. που αναλογούν στη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Θα δημοσιεύσουμε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος αυτό το μήνα για να προσελκύσουμε μικροπιστωτές, οι οποίοι θα εργαστούν με το επιχειρηματικό κεφάλαιο JEREMIE».
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία
* Funded Risk Sharing: Αφορά σε χορήγηση δανείων (έως 100.000 ευρώ σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (υφιστάμενες ή προσφάτως ιδρυθείσες). Για το εν λόγω προϊόν οι επιλεγέντες Ενδιάμεσοι Οργανισμοί (Τράπεζες) θα συνεισφέρουν αντίστοιχο με τη δημόσια δαπάνη ποσό ώστε να επιμεριστεί ο κίνδυνος και να μειωθούν οι απαιτούμενες εξασφαλίσεις για τη χορήγηση των δανείων, ενώ παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης μειωμένου σε σχέση με την αγορά
επιτοκίου.
* Microfinance: Αφορά σε χορήγηση μικροπιστώσεων (έως 25.000 ευρώ) σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (υφιστάμενες ή προσφάτως ιδρυθείσες). Και εδώ, οι τράπεζες θα συνεισφέρουν αντίστοιχο με τη δημόσια δαπάνη ποσό, ώστε να επιμεριστεί ο κίνδυνος και να μειωθούν οι απαιτούμενες εξασφαλίσεις για τη χορήγηση των δανείων, ενώ παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης μειωμένου σε σχέση με την αγορά επιτοκίου.
* Equity risk capital financing: Αφορά σε χορήγηση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Με δεδομένο το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρόκειται να δημιουργηθούν εργαλεία για επένδυση σε πραγματικά start-ups τεχνολογικής καινοτομίας που βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο όπως και σε early stage εταιρίες.
Τα εργαλεία αυτά θα στοχεύουν επίσης στη προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων ακόμα και από το εξωτερικό έτσι ώστε οι νέοι επιστήμονες, το αξιόλογο νέο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οι υπάρχουσες εταιρίες που διαθέτει η χώρα σε αυτό τον τομέα, να μπορέσουν, επιτέλους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για επενδύσεις σε καινοτόμες αγορές.
ta nea