e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Στην άμεση πρόσληψη συμβούλου για την αξιοποίηση ΕΑΣ, ΕΑΒ και ΕΛΒΟ προχωρά η κυβέρνηση

Ιδιώτες στην αμυντική βιομηχανία


Στην άμεση πρόσληψη συμβούλου, με στόχο ακόμη και τη μερική ιδιωτικοποίηση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων. προχωρά άμεσα η κυβέρνηση, μέσω της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.Ήδη, σύμφωνα με Τα Νέα, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, που πιέζεται από τις κρατικές εταιρείες για αναζήτηση λύσης για το μέλλον τους, έχει προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο ειδικός σύμβουλος, καθώς ο τομέας της αμυντικής βιομηχανίας και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή απαιτεί να έχει ιδιαίτερη εμπειρία.


Όπως είπαν την Τρίτη οι κ.κ. Βενιζέλος και Μπεγλίτης, κατά τον απολογισμό του πρώτου έτους στο υπουργείο, η επιλογή της καλύτερης λύσης για καθεμία από τις εταιρείες θα γίνει «απροκατάληπτα», «χωρίς να υπάρχει κάποια δέσμευση» και με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη μελέτη των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών:

«Δεν είπαμε αναγκαστικά αποκρατικοποιήσεις. Μπορεί να είναι μεικτά σχήματα συνεργασίας, μπορεί να είναι μέτοχος μειοψηφίας, μπορεί να είναι κοινοπραξίες. Το καλύτερο σχήμα», τόνισε κ. Βενιζέλος.

Το πιο έντονο πρόβλημα επιβίωσης φέρεται να το έχουν τα ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛΕΒΟ) και το μικρότερο η ΕΑΒ, η οποία έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που εκτιμάται ότι θα αποτρέψει την είσοδό της στην «κόκκινη ζώνη», καθώς μάλλον δεν τίθεται καν θέμα ιδιωτικοποίησης για αυτήν.

Στην ΕΛΒΟ, η ιδιωτική μειοψηφία έχει συμφωνήσει, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, να κάνει το Δημόσιο ελεύθερα τις επιλογές του. Πηγές της αγοράς λένε ότι για τα ΕΑΣ ήδη 2-3 ξένες μεγάλες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ και για την ΕΛΒΟ υπάρχει τουλάχιστον μία πρόταση για στρατηγική συνεργασία στον τομέα των οχημάτων.

Το υπουργείο έχει εξηγήσει πως το βασικό κριτήριο σε ό,τι το αφορά θα είναι η δυνατότητα μεταφοράς έργου στην Ελλάδα και όχι η «προίκα» που τυχόν προσδοκούν ξένοι υποψήφιοι εταίροι ή αγοραστές.
 
ta nea