Ο εφιάλτης του Τσερνόμπιλ επιστρέφει καθώς εκφράζονται φόβοι πως οι πυρκαγιές που κατακαίουν τη Ρωσία μπορεί να επεκταθούν και στη ζώνη που έχει μολυνθεί με ραδιενέργεια μετά την έκρηξη του 1986.
Οι φόβοι εκφράστηκαν από επίσημα χείλη και συγκεκριμένα από τον υπουργό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου. Αν φωτιές φτάσουν στη ζώνη που μολύνθηκε με ραδιενέργεια από την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, θα μπορούσε να προκληθεί μια νέα έκλυση στην ατμόσφαιρα ραδιενεργών μορίων.
"Ελέγχουμε σχολαστικά την κατάσταση στην περιοχή του Μπριάνσκ, ιδιαίτερα στο νότο, στην περιοχή του Νοβοζίμπκοφ, η οποία είχε μολυνθεί σοβαρά μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός σε συνέντευξη Τύπου. "Αν παρουσιαστεί μια πυρκαγιά εκεί, τα ραδιονουκλεΐδια μπορεί να ανέβουν στην ατμόσφαιρα με τον καπνό και να εμφανιστεί μια νέα μολυσμένη ζώνη", εξήγησε.
Η περιοχή του Μπριάνσκ, στη μεθόριο μεταξύ της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, μολύνθηκε από το ραδιενεργό σύννεφο που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη στις 26 Απριλίου του 1986 στον αντιδραστήρα Νο4 του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.
50 νεκροί στη Ρωσία-Καμίνι με 40 βαθμούς και καπνό η Μόσχα
27 βαθμούς έγραφε ήδη από τα χαράματα το θερμόμετρο στη Μόσχα, ενώ αυτή την ώρα ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει στους 38.
Πριν προλάβουν να πάρουν μια ανάσα οι Μοσχοβίτες, καθώς ο καπνός από τις τεράστιες πυρκαγιές άρχισε κάπως διαλύεται, έρχεται ο πρωτοφανής καύσωνας να τους “πνίξει”
Πλέον τα αεροδρόμια λειτουργούν κανονικά, η ορατότητα έχει γίνει πολύ καλύτερη, όμως παρά το ότι ο καπνός έχει αραιώσει δεκάδες χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και διασώστες συνεχίζουν να μάχονται κατά των πυρκαγιών που μέχρι σήμερα έχουν καταστρέψει χιλιάδες εκτάρια εκτάσεων δασικών και μη στη δυτική Ρωσία και έχουν προκαλέσει το θάνατο 50 ανθρώπων.
Το μαρτύριο όμως αναμένεται να έχει και συνέχεια καθώς οι ακραίες για τη Ρωσία θερμοκρασίες (πάνω από 37 βαθμούς) αναμένεται να διαρκέσουν για ημέρες. Ήδη έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τα τελευταία 130 χρόνια και δυστυχώς αναμένονται και χειρότερα.
Την ίδια ώρα, με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν επιβάλλεται εμπάργκο στις εξαγωγές σιταριού και των παραγώγων του εξαιτίας της μείωσης της σοδειάς από τον καύσωνα, που έχει καταστρέψει πολλές καλλιέργειες και έχει προκαλέσει μείωση της σοδειάς.
Η ρωσική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τη φετινή σοδειά σε 70 με 75 τόνους, από 90 τόνους που είναι συνήθως.
Συνέπεια της μείωσης αυτής είναι οι τιμές του σιταριού, που παρουσίασαν τον Ιούλιο αύξηση 40%, να αυξηθούν ακόμα περισσότερο στην αρχή της εβδομάδας στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αγορές, καθώς η Ρωσία είναι μία από τους σημαντικότερους εξαγωγείς σιτηρών.
ta nea