e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Πληροφορίες για τον Μπιν Λάντεν «κρύβουν» τα έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

Νέες λεπτομέρειες -ανάμεσά τους και πληροφορίες για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν που χρονολογούνται από το 2006- φέρνουν στην επιφάνεια τα 90.000 απόρρητα έγγραφα για το Αφγανιστάν που διέρρευσαν μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks. Τα «ημερολόγια του πολέμου» αποκαλύπτουν ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ απέκρυψαν στοιχεία για θανάτους αμάχων. Την ίδια ώρα, το Πεντάγωνο προσπαθεί να βρει ποιος κρύβεται πίσω από τη διαρροή.


Παρά το γεγονός ότι ο διευθυντής της CIA, Λέον Πανέτα, ισχυριζόταν τον προηγούμενο μήνα ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν από τις αρχές του 2000, τα απόρρητα έγγραφα «δείχνουν» ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διέθεταν κάποιες πληροφορίες για τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, έστω και αν αυτός εμφανίζεται μόνο σαν... σκιά.
Από το 2004 έως και το 2009 οι διοικητές των δυνάμεων στο Αφγανιστάν λάμβαναν πληροφορίες για την τοποθεσία όπου βρίσκεται και τις δραστηριότητες του Μπιν Λάντεν.
Τον Αύγουστο του 2006, για παράδειγμα, η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (Isaf), ανέφερε ότι μια υψηλόβαθμη συνάντηση στελεχών της Αλ Κάιντα έγινε στην Κέτα του Πακιστάν, όπου έξι βομβιστές αυτοκτονίας έλαβαν στόχους.
Το έγγραφο αναφέρει: «Αυτές οι συναντήσεις γίνονται μια φορά το μήνα και συνήθως παρευρίσκονται περίπου 20 άτομα. Ο τόπος αυτών των συναντήσεων αλλάζει και είναι είτε η Κέτα, είτε χωριά στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν. Τα τέσσερα ανώτατα στελέχη που παρευρίσκονται σε αυτές είναι: ο μουλά Ομάρ, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο μουλά Νταντουλάχ και ο μουλά Μπαραντάρ».
Απέκρυψαν θανάτους αμάχων
Τα «ημερολόγια του πολέμου» όπως αποκαλούνται, δείχνουν μια πολύ «σκοτεινή» εικόνα των δυνάμεων της Συμμαχίας. Φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ γνώριζε για θανάτους αμάχων, τους οποίους όμως απέκρυψε.
Για παράδειγμα τα έγγραφα καταγράφουν πως μια ομάδα Αμερικανών πεζοναυτών που άνοιξε πυρ μετά από επίθεση στο Τζαλαλαμπάντ το 2007, είπε ψέματα για το περιστατικό, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 19 άοπλοι πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 50.
Εκείνη τη χρονιά, το ΝΑΤΟ έριξε έξι τηλεκατευθυνόμενες βόμβες σε περιοχή όπου όπως ανέφερε «πίστευε ότι κρυβόταν στόχος υψηλής αξίας». Αν και οι δυνάμεις της Συμμαχίας υποστήριξαν ότι διαβεβαιώθηκαν πως δεν υπήρχαν άμαχοι στην περιοχή, αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι 20 κάτοικοι του χωριού σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ένα 8χρονο αγόρι.
Η εφημερίδα Guardian γράφει ότι τα έγγραφα καταγράφουν 144 περιστατικά, κατά τα οποία υπήρξαν απώλειες αμάχων, και κάνουν αναφορά σε τουλάχιστον 195 νεκρούς.
Τα «ημερολόγια του πολέμου»δείχνουν την κρυφή και στα όρια της νομιμότητας δράση της Task Force 373, μιας μυστικής επίλεκτης ομάδας στρατιωτών για τον εντοπισμό ηγετικών στελεχών Ταλιμπάν.
Η διαρροή αποτελεί τη μεγαλύτερη διαρροή απορρήτων εγγράφων στην ιστορία του αμερικανικού στρατού, ενώ ιδιαίτερα τρία ΜΜΕ -ο βρετανικός Guardian, οι αμερικανικοί New York Times και ο γερμανικός Spiegel- έχουν περάσει από «κόσκινο» τα αρχεία.
«Ανθρωποκυνηγητό» από το Πεντάγωνο
Τη διεξαγωγή εκτεταμένης έρευνας για τη διαρροή των 90.000 απόρρητων εγγράφων και τη δημοσιοποίησή τους στην ιστοσελίδα Wikileaks, ζήτησε η Αμερικανίδα γερουσιαστής Νταϊάν Φέινσταϊν από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς.
Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει «ανθρωποκυνηγητό», προκειμένου να ανακαλύψει ποιος βρίσκεται πίσω από τη διαρροή.
Πάντως, τόσο το Πεντάγωνο όσο και ο Λευκός Οίκος προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία όσων αποκαλύπτουν μέχρι στιγμής τα έγγραφα, λέγοντας ότι πρόκειται μάλλον για χαμηλόβαθμες εκτιμήσεις που επιβεβαιώνουν ευρέως τις ανησυχίες του στρατού για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που έχουν ήδη διατυπωθεί δημόσια.
 
ta nea