Με αφανισμό απειλείται ο κλάδος των επαγγελματικών σκαφών όπως σημειώνει ο Αντώνης Στελιάτος, πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού αναφερόμενος στα νούμερα με τα οποία "τρέχει" η εν λόγω αγορά.
Φέτος ο κλάδος διανύει ίσως τη χειρότερή του χρονιά, με τις κρατήσεις των επαγγελματικών σκαφών με πλήρωμα να σημειώνουν πτώση που ξεπερνάει το 80% σε σχέση με το 2009. Την ίδια στιγμή 11 σκάφη είναι παροπλισμένα καθώς η ζήτηση για φέτος δεν ανταποκρίνεται στην προσφορά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι κρατήσεις στα ιστιοπλοϊκά, με τα έσοδα στον κλάδο να σημειώνουν με τη σειρά τους κατακόρυφη πτώση. Ακριβές ποσοστό στις απώλειες δεν μπορεί να δοθεί ακόμα, καθώς, όπως τονίζεται, δεν υπάρχει ενιαία πολιτική στη ναύλωση των σκαφών, αφού αυτές διαμορφώνονται από την ελεύθερη αγορά.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους παράγοντες του κλάδου, διαθέτει μεταξύ άλλων έλλειμμα στις μαρίνες, ενώ όσες υπάρχουν να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
''Η χώρα μας έχει σχεδόν 5.000 νησιά και νησάκια και χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Δεν μπορεί λοιπόν η Κροατία που διαθέτει μόλις το 1/10 των ελληνικών ακτογραμμών να διαθέτει 108 σύγχρονες μαρίνες και η ανταγωνίστρια Τουρκία να έχει καλύτερο δίκτυο μαρίνων από την Ελλάδα'', σημειώνει ο κ. Στελιάτος
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ η χώρα διαθέτει σήμερα 19 οργανωμένες μαρίνες και άλλες 12 υπό κατασκευή. Η δυναμικότητά τους ανέρχεται στις 6.661 θέσεις ελλιμενισμού.
Nooz.gr