e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες ανοίγουν το δρόμο για φθηνά φάρμακα κατά του HIV

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση καλής θέλησης Κοινοπραξία των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer και GlaxoSmithKline ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιτρέψει σε άλλες εταιρείες να παράγουν αντίγραφα των φαρμάκων της κατά του AIDS (γενόσημα ή φάρμακα "φασόν") και να τα διαθέτουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.


Η ανακοίνωση, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για το AIDS στη Βιέννη, αφορά όλο το πορτφόλιο αντι-ρετροϊκών φαρμάκων των δύο εταιρειών και καλύπτει 69 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.






Στις χώρες αυτές ζει σήμερα το 80% των ασθενών HIV/AIDS.






Η ανακοίνωση έρχεται από τη νεοσύστατη ViiV Healthcare, η οποία ανήκει κατά 85% στη Glaxo και κατά 15% στη Pfizer και συνδυάζει τα τμήματα HIV/AIDS των δύο εταιρειών.






Στο εξής η ViiV θα προσφέρει σε εταιρείες γενόσημων φαρμάκων δωρεάν άδειες για την «αντιγραφή» δραστικών ουσιών της κατά του ιού, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.






Όπως δήλωσε ο Ντομινίκ Λιμέ, διευθύνων σύμβουλος της ViiV, η δωρεάν αδειοδότηση για γενόσημα φάρμακα θα οδηγήσει σε μείωση τιμών για τις λεγόμενες θεραπείες δεύτερης εκλογής, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο απαραίτητες καθώς ο ιός αναπτύσσει ανθεκτικότητα στα φάρμακα πρώτης γραμμής.






Το πορτφόλιο της ViiV περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έναν νέο αναστολέα της ενσωματάσης, ο οποίος εμποδίζει την ενσωμάτωση του γενετικού υλικού του HIV στα κύτταρα. Νέα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο συνέδριο της Βιέννης.
 
ΤΑ ΝΕΑ