Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ενθάρρυνε την Κίνα να διευκολύνει την πρόσβαση των γερμανικών επιχειρήσεων στην αγορά της, με την ευκαιρία της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο, όπου οι ηγέτες των δύο πρώτων στον κόσμο εξαγωγικών χωρών αναφέρθηκαν δια μακρών στα εμπορικά ζητήματα.
"Οι κινεζικές επιχειρήσεις, όπως και αυτές πολλών άλλων χωρών, έχουν πολύ καλή πρόσβαση στη γερμανική αγορά. Ελπίζουμε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να έχουν μια ίδια πρόσβαση στην κινεζική αγορά", δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνάντησής της με τον κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο, πριν γίνει δεκτή αργότερα από τον πρόεδρο Χου Τζιντάο.
Η Μέρκελ κάλεσε επίσης την Κίνα να φροντίσει ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν πέρυσι και έφθασαν τα 91 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2001, σύμφωνα με τα επίσημα κινεζικά στοιχεία.
Τα τελευταία χρόνια, το εμπορικό ισοζύγιο κλίνει εντούτοις υπέρ της Κίνας, οι εξαγωγές της οποίας προς τη Γερμανία ανήλθαν συνολικά σε 55 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, έναντι 36 δισεκατομμυρίων που ήταν οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα.
"Ούτε η Κίνα ούτε η Γερμανία επιζητούν εμπορικές ανισορροπίες", διαβεβαίωσε ωστόσο ο Ουέν Τζιαμπάο.
"Ελπίζουμε πως οι ανταλλαγές αυτές θα είναι ισορροπημένες", πρόσθεσε ο κινέζος πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε επίσης τη βούληση της χώρας του, η οικονομία της οποίας είναι τρίτη στον κόσμο, να επενδύσει μακροπρόθεσμα στο ευρώ, παρά την κρίση που πλήττει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη.
"Ως υπεύθυνος και μακροπρόθεσμος επενδυτής, η Κίνα ανέκαθεν υποστήριζε την αρχή των διαφοροποιημένων επενδύσεων", δήλωσε ο Ουέν.
"Η ευρωπαϊκή αγορά ήταν, είναι και θα παραμείνει στο μέλλον ανάμεσα στις κύριες αγορές για τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η Κίνα από τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα", πρόσθεσε.
Οι δύο ηγέτες παρευρέθησαν στη συνέχεια στην υπογραφή πολλών συμφωνιών στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και του πολιτισμού.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler και η κινεζική βιομηχανία κατασκευής φορτηγών Beiqi Foton Motor ολοκλήρωσαν τη συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης κατασκευής βαρέων φορτηγών, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού ομίλου.
Η Siemens επικύρωσε τη δημιουργία μιας δεύτερης κοινής επιχείρησης με τον κινέζο εταίρο της, την Shanghai Electric, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού με αέριο και με ατμό.
Ο γερμανικός όμιλος δεν ανακοίνωσε το ύψος της επένδυσης, όμως διέψευσε τον αριθμό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε ανακοινωθεί από το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης συμφωνία για τη δημιουργία ενός "πράσινου" ταμείου ύψους 124 εκατομμυρίων ευρώ για να ενθαρρυνθεί η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η εξοικονόμηση ενέργειας από τις επιχειρήσεις, μετέδωσε το Νέα Κίνα.
Η Μέρκελ, η οποία έφτασε στην Κίνα προερχόμενη από τη Ρωσία, θα μεταβεί επίσης στο Σιάν (βορειοδυτική Κίνα) για να επισκεφθεί το μαυσωλείο του αυτοκράτορα Τσιν (περίπου 200 π.Χ.), διάσημο για τον πήλινο στρατό του.
Nooz.gr