e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Στο 20% οι πιθανότητες διπλής ύφεσης στην ευρωζώνη

Ελαφρά υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένουν τους επόμενους μήνες οι οικονομολόγοι, επικαλούμενοι την επιβράδυνση στην Κίνα και τις ΗΠΑ.



Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, μειώθηκαν οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ τα επόμενα τρίμηνα, ενώ δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων της Fed μέχρι το επόμενο έτος. Ορισμένες ασιατικές οικονομίες, όπως της Ινδίας και της Νοτίου Κορέα, αναμένεται, πάντως, να εμφανίσουν καλύτερες επιδόσεις φέτος έναντι προηγούμενων προβλέψεων.






Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 4,2% και το 2011 κατά 4%, ρυθμοί ελαφρώς υψηλότεροι σε σχέση με τη δημοσκόπηση που έγινε πριν από τρεις μήνες.






Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη στη δημοσκόπηση, οι πιθανότητες διπλής ύφεσης είναι μία στις πέντε, τόσο στην ευρωζώνη όσο και στη Βρετανία.






Οι οικονομολόγοι εκτιμούν επίσης ότι το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης, σε συνδυασμό με έναν ηπιότερο πληθωρισμό, σημαίνει ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η ΕΚΤ, που διατηρούν τα επιτόκιά τους σε χαμηλά επίπεδα, θα τα διατηρήσουν σταθερά έως το επόμενο έτος.






«Θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη για να αρχίσει να κινείται η οικονομία σε μια αποδεκτή βάση», δήλωσε ο Τζόνοθαν Μπάζαϊλ, οικονομολόγος της Credit Suisse Όσον αφορά το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης, ο Γιούργκεν Μίκελς της Citi αναφέρει: «Με αξιοπρεπή οικονομική ανάτπυξη στις βασικές οικονομίες - κυρίως τη Γερμανία - μια ύφεση τύπου double dip παραμένει απλώς ένας κίνδυνος και όχι βασικό σενάριο».






Πηγή: Reuters