e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Αντιδράσεις κομμάτων για το πακέτο προτάσεων Χριστόφια.


Με διαφορετικό φακό αντίκρισαν τα πολιτικά κόμματα την πρωτοβουλία του προέδρου Χριστόφια , που στοχεύει να δώσει ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία. Η πρωτοβουλία Χριστόφια αφορά πακέτο προτάσεων με τρεις άξονες που περιλαμβάνει την ατζέντα της διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, το θέμα της Αμμοχώστου και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ορθά ο
 ...πρόεδρος Χριστόφιας διασυνδέει το περιουσιακό με το εδαφικό και το θέμα των εποίκων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, συμφωνεί και στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου, εφόσον θα επισπεύσει τη διαδικασία προς την εξεύρεση λύσης.






Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να στηρίξει αυτές τις προτάσεις εάν είναι ειλικρινής ότι επιδιώκει επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2010.






Υπέδειξε ταυτόχρονα ότι οι προτάσεις αυτές είχαν συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο και κάλεσε όσους διατύπωσαν διαφωνία να ανατρέξουν στα πρακτικά των συνεδριάσεων του σώματος.






Θετικά στοιχεία στο πακέτο προτάσεων για το Κυπριακό, εντοπίζει ο ΔΗΣΥ. Σε δηλώσεις ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι ορισμένες από τις προτάσεις αποτελούν πάγιες θέσεις τόσο του ΔΗΣΥ όσο και άλλων δυνάμεων.






Αναφερόμενος στην ενότητα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν οικοδομείται με εκφράσεις του τύπου "πλασιέ του Νταβούτογλου".






Εξέφρασε επίσης την ευχή να εξευρεθούν τρόποι για ενότητα, η οποία, όπως είπε, θα εδράζεται σε συναπόφαση και όχι στη βάση του άλλοι να αποφασίζουν και άλλοι για χάριν της ενότητας να χειροκροτούν






Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι είναι η ώρα να τεθούν τα θεμέλια μιας πρακτικής, συλλογικής διαβούλευσης των πολιτικών δυνάμεων για συνδιαμόρφωση αποφάσεων, στρατηγικών και τακτικών που αφορούν όχι μόνο τις απευθείας διαπραγματεύσεις, αλλά και τη διαχείριση του Κυπριακού.






Σχολιάζοντας την υποβολή πακέτου προτάσεων από την ε/κ πλευρά για ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι όποιες προτάσεις πρέπει να κατατίθενται στο Εθνικό Συμβούλιο.






Για απαξίωση του ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου κάνει λόγο το ΕΥΡΩ.ΚΟ, κατηγορώντας τον πρόεδρο Χριστόφια για εκ των υστέρων ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων.






Η ΓΓ των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, κάλεσε τον πρόεδρο Χριστόφια να προχωρήσει πέραν των λόγων και των διακηρύξεων για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και σε συγκεκριμένες ενέργειες προς την ορθή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα ζήτησε άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.



troktiko