e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Αμερικανοί επιστήμονες κατηγορούν την ΒΡ

Αμερικανοί πανεπιστημιακοί κατηγόρησαν τη βρετανική ΒΡ ότι επιχειρεί να εξαγοράσει τη σιωπή των επιστημόνων και των καθηγητών πανεπιστημίου, προκειμένου να προστατεύσει εαυτήν στην υπόθεση της διαρροής πετρελαίου που προκάλεσε την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.


"Πρόκειται πραγματικά για μία τεράστια προσπάθεια καθ' ολοκληρίαν εξαγοράς της σιωπής του Πανεπιστημίου", δήλωσε ο Κάρι Νέλσον, επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης Πανεπιστημιακών Καθηγητών, σε συνέντευξή του στο BBC.






Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου που πρότεινε η ΒΡ στους επιστήμονες, αντίγραφο του οποίου άφησε να εννοηθεί ότι διαθέτει το BBC, απαγορεύεται στους ερευνητές να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιούν για λογαριασμό της.






Επιπλέον, απαγορεύεται να κοινοποιούν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τουλάχιστον τρία χρόνια ή μέχρι η κυβέρνηση να δώσει την τελική έγκρισή της στο πρόγραμμα αποκατάστασης του Κόλπου του Μεξικού, διαβεβαιώνει η ίδια πηγή.






Η ΒΡ ανακοίνωσε ότι προσέλαβε περισσότερους από δέκα ερευνητές "με ειδίκευση στους πόρους του Κόλπου του Μεξικού", σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου που επικαλείται το BBC.






"Ήρθαν σε επαφή μαζί μου και μου είπαν ότι επιθυμούν τη συμμετοχή του τμήματός μας στην ανάπτυξη του καλύτερου δυνατού προγράμματος αποκατάστασης της καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα", δήλωσε ο Μπομπ Σιπ, ο επικεφαλής του τμήματος θαλασσίων επιστημών του πανεπιστημίου της Νότιας Αλαμπάμα.






"Θέσαμε κάποιους βασικούς κανόνες: ότι θα διατηρήσουμε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων για όλες μας τις έρευνες, τη διαφάνεια και την ελευθερία να μοιραστούμε τα δεδομένα αυτά και με άλλους ερευνητές, αλλά και έλεγχο από συναδέλφους μας", εξηγεί ο Σιπ. "Δεν ξαναήρθαν ποτέ σε επαφή μαζί μας", καταλήγει ο Σιπ.






Η ΒΡ αρνείται ότι επέβαλε "περιορισμούς στην κοινοποίηση των επιστημονικών δεδομένων από τους ερευνητές", σύμφωνα με το BBC.
 
Νοοz.gr