e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Άρθρο του Π.Σταυριανάκη στην DEAL NEWS "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ"

                  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

Τον τελευταίο καιρό επειδή οι διορθωτικές κινήσεις της Κυβέρνησης στον τομέα της Οικονομίας δεν φαίνονται αποδοτικές, άρχισαν να ακούγονται διάφορα σενάρια περί επικείμενης πτώχευσης της Χώρας μας.

Ανάμεσα στα άλλα άρχισε να ακούγεται και το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στο νόμισμα της δραχμής.



Βέβαια η Κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασώσουμε την Χώρα αυτή, για να μην μπούμε ότι κάνει τα πάντα προκειμένου άθελα της, να φτάσουμε στη χρεοκοπία.
Εμφανίζεται εντελώς άτολμη όχι μόνο να εφαρμόσει τον νόμο, αλλά ακόμα και για να εκτελέσει δικαστικές αποφάσεις και φτάσαμε μια δράκα άνθρωποι να κρατούν σε ομηρία και ακινητοποιημένα δύο πλοία στο λιμάνι της Κορίνθου, επειδή έχουν πλήρωμα αλλοδαπούς, με αποτέλεσμα να δέχεται η Χώρα μας καίριο πλήγμα στον τομέα του τουρισμού αλλά και στις εμπορικές της συναλλαγές!

Παρά το γεγονός ακόμα ότι οι κινήσεις της Κυβέρνησης είναι καθαρά εισπρακτικές βγήκε προς τα έξω, ότι τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν μόνο κατά τα ποσά που έγιναν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και δεν μειώθηκαν ούτε κατ’ ελάχιστο από την πάταξη της διαφθοράς, δηλαδή από μείωση του κόστους των προμηθειών των άλλων δημόσιων έργων.

Παρόλα αυτά, εμείς έχουμε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει και τελικά θα ξεπεράσει την κρίση, διότι το πρόβλημα το δικό μας υπάρχει έστω και σε μικρότερο βαθμό και σε άλλες Χώρες της Ευρώπης, η οποία σήμερα έχει ενεργοποιηθεί και αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης αυτής της γενικευμένης κατάστασης.

Κατά συνέπεια είναι λογικό ότι θα επωφεληθούμε και εμείς από τα μέτρα αυτά για να ανταπεξέλθουμε στην οικονομική κρίση που ταλανίζει την Χώρα μας.

Να γιατί είμαστε αισιόδοξοι εμείς ακόμα και σήμερα, διότι εκτιμούμε ότι έστω και σέρνοντας μας, θα μας τραβήξουν από το αδιέξοδο, διότι ακόμα και εκείνοι στους οποίους χρωστάμε έχουν κάθε λόγο να βοηθήσουν να σωθούμε προκειμένου να μη χάσουν τα χρήματα τους.

Άλλωστε εάν επρόκειτο να χρεοκοπήσουμε, δεν θα είχε καμία διάθεση η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας δώσει χρήματα επιπλέον των όσων ήδη χρωστάμε.

Πριν μας δώσουν τα δανεικά που μας έδωσαν έψαξαν αρκετά, προηγήθηκαν μακρές διαβουλεύσεις και ήξεραν πολύ καλά γιατί μας έδωσαν τα χρήματα που ζητήσαμε.

Η επιστροφή στην δραχμή είναι κατ’ αρχήν καταστροφή για μια Χώρα που είναι σε άσκημη οικονομική κατάσταση και με οικονομία παραπαίουσα, διότι δεν θα έχει πέραση έξω.

Πρώτα απ’ όλα λόγω της ισοτιμίας θα εκτιναχθεί στα ύψη το Δημόσιο Χρέος που δεν θα μπορούμε να το εξοφλήσουμε με δραχμές, αλλά και αφ’ ετέρου επειδή όλα σχεδόν όσα καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα, ή θα μας λείψουν ή θα φτάσουν σε απρόσιτες τιμές.

Ούτε λίγο ούτε πολύ από Χώρα της Ευρώπης θα γίνουμε μια Χώρα τριτοκοσμική, πίσω από τις Χώρες που πρόσφατα εισήλθαν στην Ε.Ε., που δεν θα έχουμε πλέον VETO απέναντι στις Ευρωπαϊκές αποφάσεις και δεν θα μας λαμβάνουν υπόψη, ούτε οι Ευρωπαίοι στις αποφάσεις των, αλλά ούτε και οι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Χώρες.

Παράλληλα ούτε θα μπορούμε να πιέζουμε μέσω της Ε.Ε. τις οποιεσδήποτε Χώρες με τις οποίες έχουμε διαφορές, αλλά ούτε και θα έχουμε τα συναλλαγματικά αποθέματα για εξοπλισμούς που θα υποστηρίξουν έστω και την άμυνα μας.

Και το κυριότερο είναι ότι αν βγούμε από την Ευρωζώνη δεν το βλέπουμε να ξαναμπαίνουμε.

Με δυο λέξεις είναι πολύ ευκολότερο να ορθοποδήσουμε μέσα στο Ευρώ παρά μέσα στην δραχμή.