Πρώτοι στην αιμοδοσία έρχονται οι Έλληνες, μετά τους Αυστριακούς και τους Γάλλους, ενώ όσον αφορά στη δωρεά οργάνων, οι Έλληνες εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι, σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους. Αυτό δείχνει η ευρωπαϊκή δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο για την αιμοδοσία και τη δωρεά οργάνων στην ΕΕ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της αιμοδοσίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα...
με το ευρωβαρόμετρο, το 51% των Ελλήνων, έναντι 37% των ευρωπαίων, δηλώνουν ότι έχουν γίνει αιμοδότες. Τα υψηλότερα ποσοστά αιμοδοτών εμφανίζονται στην Αυστρία (66%), στη Γαλλία (52%) και στην Ελλάδα και την Κύπρο (51%), ενώ τα χαμηλότερα εμφανίζονται στην Πορτογαλία (22%), στην Ιταλία (23%) και στην Πολωνία (25%).
Επίσης, το 67% των Ελλήνων, έναντι 57% των ευρωπαίων, θεωρούν πως οι μεταγγίσεις αίματος σήμερα γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 46% των αιμοδοτών στην Ευρώπη ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40 έως 54 ετών, ενώ το ποσοστό των ευρωπαίων που έχουν γίνει αιμοδότες έχει αυξηθεί κατά 6%, σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το 2002.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις δωρεές οργάνων, το 55% των ευρωπαίων είναι πρόθυμοι να γίνουν δωρητές, έναντι 43% των Ελλήνων. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τους Έλληνες στην πέμπτη θέση από το τέλος, μετά τους Λετονούς (25%), τους Ρουμάνους (30%), τους Αυστριακούς (39%) και τους Βούλγαρους (42%). Περισσότερο πρόθυμοι να γίνουν δωρητές οργάνων εμφανίζονται οι Σουηδοί (83%), οι Μαλτέζοι (77%), οι Βέλγοι (72%), οι Φιλανδοί ( 72%) και οι Δανοί (70%).
Στην ερώτηση «έχετε ποτέ συζητήσει το θέμα της δωρεάς οργάνων με την οικογένειά σας», θετικά απάντησαν το 32% των Ελλήνων, έναντι 40% των ευρωπαίων.
Επίσης, το 28% των ευρωπαίων δηλώνουν ενήμεροι για την εθνική νομοθεσία στις χώρες τους, περί δωρεάς και μεταμόσχευσης ανθρωπίνων οργάνων. Λιγότερο ενημερωμένοι για τη σχετική νομοθεσία στις χώρες τους δήλωσαν οι Εσθονοί (8%), οι Τσέχοι (10%) και οι Έλληνες (14%).
Τέλος, στην ερώτηση «ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν επιθυμείτε να γίνετε δωρητές οργάνων», το 45% των Ελλήνων απάντησαν ότι δεν εμπιστεύονται το σύστημα (είτε μεταμοσχεύσεων είτε γενικότερα το κοινωνικό σύστημα), το 31% απάντησαν ότι φοβούνται την «εκμετάλλευση» του ανθρωπίνου σώματος, ενώ το 10% επικαλέστηκε θρησκευτικούς λόγους.