e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Ο νόμος για τους ημιυπαίθριους δεν θα εφαρμοστεί

Τι λένε οι ειδικοί;

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν τα έσοδα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που περιμένουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ε.Ε., από τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα. Κι αυτό γιατί ο νόμος -Μπιρμπίλη για τους ημιυπαίθριους κρίνεται....

πλήρως ανεφάρμοστος, αφού οι νομαρχίες, στις οποίες ρίχνει όλο το βάρος των ελέγχων και της υποδοχής των αιτήσεων, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα επιπρόσθετα καθήκοντά τους. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Α», δεν έχει κατατεθεί καμία δήλωση στις πολεοδομίες, ενώ ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος έστειλε επιστολή στην υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη ξεκαθαρίζοντας, ότι ο νόμος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Μάλιστα, καταλογίζει «άγνοια» στο υπουργείο, αφού ζητεί από τους υπάλλήλους των πολεοδομιών να βγουν από τα γραφεία και ελέγξουν το 10% των οικοδομικών αδειών που λήγουν σε 5, όμως την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ζητεί να περιοριστούν τα έξοδα για μετακινήσεις και οι υπερωρίες των υπαλλήλων.


Οι λόγοι για τους οποίους ο νόμος για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων δεν μπορεί να προχωρήσει στην πράξη είναι:

1) Ο χρόνος που έχουν οι πολεοδομίες για να δεχθούν και να επεξεργαστούν τις αιτήσεις είναι περιορισμένος και θα βγουν εκτός χρονοδιαγραμμάτων.


2) Οι ρυθμίσεις του ν. 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους φαίνονται να βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με ψηφισθέντες κατά το ίδιο χρονικό διάστημα νόμους. Συγκεκριμένα, ο νομοθέτης του ν. 3843/2010 είναι πασιφανές ότι αγνοεί πλήρως το νόμο του υπουργείου Οικονομικών αλλά και το μνημόνιο με το ΔΝΤ και την Ε.Ε., που επιβάλλουν μείωση ορίων υπερωριακής απασχόλησης και μείωση των ανωτάτων ορίων των επιτρεπόμενων κατ’ έτος και κατά μήνα ημερών εκτός έδρας.


3) Επίσης, ο νόμος είναι σε αντίθεση με τον Καλλικράτη, καθώς με τις διατάξεις του προβλέπονται εκούσιες και αναγκαστικές μετατάξεις των υπαλλήλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τους δήμους καθώς και μεταφορά των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων και των σχετικών δομών των Ν.Α. προς τους δήμους.

Σύμφωνα με την επιστολή της ΕΝΑΕ προς την υπουργό Περιβάλλοντος, με την εφαρμογή των νόμων θα μειωθεί το προσωπικό και δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τις αιτήσεις, δεν θα πληρωθούν οι ώρες υπρωριών για την επεξεργασία των δηλώσεων, ενώ υπάρχει και αδυναμία να μετακινηθεί το προσωπικό των πολεοδομιών για να κάνει αυτοψίες, καθώς το μνημόνιο με το ΔΝΤ προβλέπει ότι μειώνονται οι αμοιβές για μετακινήσεις.


http://www.apogevmatini.gr/