e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Τί περιλαμβάνει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα περάσει από τη διυπουργική επιτροπή το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο αφορά σε δάνεια φυσικών πρόσωπων, επαγγελματιών ή αγροτών που καθυστερούν ή δεν εξυπηρετούνται καθόλου. Πριν περάσει από τη Βουλή, αρχές Ιουλίουμ θα υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις.







Μετά από καθυστερήσεις μηνών λόγω και της γνωμοδότησης της ΕΚΤ στις 23 Απριλίου - η οποία ζητούσε αλλαγές, οι καθυστερήσεις έχουν γίνει από πλευράς υπουργείων. Ετσι με εντολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, θα συσταθεί ειδική διυπουργική επιτροπή, που θα συνεδριάσει μέχρι το τέλος Ιουνίου.






Να σημειωθεί, το υπουργείο οικονομικών φέρεται να εξετάζει τον έλεγχο των πιστωτικών καρτών ώστε να κάνει διασταυρώσεις για το αν αποδίδουν ΦΠΑ οι επιχειρήσεις.






Ποιά είναι τα δεδομένα, μέχρι σήμερα:






Ο οφειλέτης που θα επιθυμεί να ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν/σ θα πρέπει αρχικά, με τη συνδρομή μιας καταναλωτικής οργάνωσης ή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, να διαπραγματευθεί με την τράπεζα διακανονισμό των χρεών του.






Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την τράπεζα (ή τις τράπεζες, αν είναι περισσότερες από μία και η απόφασή τους αντιπροσωπεύει το 50% των οφειλών), ο δανειολήπτης θα πηγαίνει στο δικαστήριο για να ζητήσει την υπαγωγή του στη νομοθετική ρύθμιση.






Ο δανειολήπτης θα είναι αναγκασμένος να παραθέτει τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία στο δικαστήριο, καθώς και το σύνολο των οφειλών του σε όλες τις τράπεζες.






Τα περιουσιακά του στοιχεία θα ρευστοποιούνται εφόσον ενταχθεί στο πρόγραμμα, ενώ αν αποκρύψει κρίσιμες πληροφορίες για την περιουσιακή του κατάσταση, η ένταξή του στο πρόγραμμα θα «παγώνει».


Από τη διαδικασία της ρευστοποίησης θα μπορεί να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία του οφειλέτη.










Να σημειωθεί ότι:






Η υπαγωγή στη ρύθμιση δεν θα συνεπάγεται έξοδο του δανειολήπτη από τον «Τειρεσία», στον οποίο θα παραμένει για 10 χρόνια. Αντιθέτως, εάν κάνει απευθείας ρύθμιση με την τράπεζα, χωρίς την παρεμβολή του Ειρηνοδικείου, γλιτώνει τον «Τειρεσία».






Ο δανειολήπτης εξοφλεί σε 20 χρόνια το 85% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας. Το Ειρηνοδικείο αποφασίζει τη μηνιαία δόση του δανειολήπτη για 4 χρόνια.






Πληρώνεται μέρος των οφειλών που κρίνει το δικαστήριο.






Μετά το τέλος της 5ετίας τα υπόλοιπα χρέη ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ. Τι άλλαξε σε σχέση με το αρχικό σχέδιο Η αίτηση δεν θα επιφέρει αυτόματη αναστολή δόσεων. Ο δανειολήπτης πρέπει να πληρώνει τις δόσειςμετά την κατάθεση της αίτησης (όχι τις καθυστερούμενες). Η ρύθμισηδενεπιφέρει έξοδο απο τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Θα μένει στη λίστα για 10 χρόνια.






Νooz.gr