e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ανοίγουν τις πύλες τους τα Ποσειδώνια 2010


Στην αξιοποίηση των πολυάριθμων ευκαιριών για την προβολή της ελληνικής ναυτιλίας που προσφέρει η διεθνής έκθεση Ποσειδώνια, η οποία ανοίγει σήμερα το απόγευμα τις πύλες της στο κοινό, στοχεύει ο ελληνικός εφοπλισμός

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η σύσταση μίας νέας επιτροπής που αποτελείται από ηγετικά μέλη της
ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας η οποία θα εξετάσει τρόπους αξιοποίησης των πολυάριθμων ευκαιριών που τα Ποσειδώνια προσφέρουν για την προβολή της ελληνικής ναυτιλίας, όπως και δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των υπαρχόντων δεσμών των Ποσειδωνίων με την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα.






Η Συντονιστική - Συμβουλευτική Επιτροπή των Ποσειδωνίων αποτελείται από τον κ. Γιάννη Κ. Λύρα - πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και νυν μέλος του Δ.Σ, ως πρόεδρο και μέλη του κ.κ.:.






- Γιώργο Α. Γράτσο, πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος






- Θεόδωρο Ε. Βενιάμη, πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών






- Χαράλαμπο Ι. Φαφαλιό, πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου και






- Θεμιστοκλή Θ. Βώκο, πρόεδρο της εταιρείας Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ






«Η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία εξακολουθεί να διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο για την ελληνική οικονομία καθώς σε ευρύτερο πλαίσιο υπογραμμίζει τη θέση της Ελλάδας ως σημαντικού παράγοντα στην προώθηση του παγκόσμιου εμπορίου» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλής Βώκος.






«Κάθε δύο χρόνια τα Ποσειδώνια συγκεντρώνουν τους ηγέτες της παγκόσμιας βιομηχανίας θαλάσσιων μεταφορών και όλους όσοι σχετίζονται με αυτήν, τόσο από τον τεχνικό όσο και τον οικονομικό τομέα, από τον τομέα μεταφοράς φορτίων μέχρι τη διαχείριση λιμένων και φορτίων, και από τη ναυπήγηση μέχρι τις βιομηχανίες παροχής υπηρεσιών. Χαιρετίζουμε θερμά την ίδρυση της Επιτροπής που θα ενισχύσει περισσότερο τους δεσμούς των Ποσειδωνίων με την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα έτσι ώστε να είναι δυνατή η βέλτιστη προβολή των στόχων της μέσα από τα Ποσειδώνια» είπε ο κ. Βώκος.






Σύμφωνα με την ΕΕΕ τα κέρδη της Ελλάδας σε συνάλλαγμα από ποντοπόρες ναυτιλιακές υπηρεσίες ανήλθαν σε 13,5 δισ. ευρώ το 2009, παρά τη μικρή μείωση που σημειώθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι συνεχιζόμενες παραγγελίες νέων ναυπηγήσεων θα διασφαλίσουν τη διατήρηση της παγκόσμιας ηγετικής θέσης της Ελλάδας, η οποία κατέχει το 15% της παγκόσμιας συνολικής χωρητικότητας, εδραιώνοντας ταυτόχρονα την υπεροχή της στο στόλο που φέρει σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.






Η φετινή διοργάνωση των Ποσειδωνίων συμπίπτει με την έναρξη υλοποίησης των στρατηγικών σχεδίων του Ομίλου Cosco στο λιμένα του Πειραιά. Ο πέμπτος μεγαλύτερος διαχειριστής λιμανιών παγκοσμίως επανέλαβε τη δέσμευσή του για αύξηση της δραστηριότητας στις εμπορικές προβλήτες του λιμένα και υπογράμμισε τη στρατηγική του να διπλασιάσει το τρέχον εργατικό δυναμικό, να επιτύχει το στόχο των 800.000 TEU και τελικά να καθιερώσει το λιμένα ως τη βασική ευρωπαϊκή πύλη του κινέζικου εμπορίου. Επιπλέον, το μερίδιο 75% της Abu Dhabi MAR στα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Μεσογείου θα παρέχει επίσης το απαιτούμενο κεφάλαιο για περαιτέρω ανάπτυξη της χωρητικότητας και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των Ελληνικών Ναυπηγείων






«Η COSCO και άλλες εταιρείες που συνακόλουθα έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν στη χώρα για πρώτη φορά μέσα από τη συμμετοχή τους στα Ποσειδώνια από το 1990, ενώ η πρόσφατη συμμετοχή εκθετών από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα Ποσειδώνια συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση αυτών των πρόσφατων επενδύσεων», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλής Βώκος, πρόεδρος της διοργανώτριας εταιρείας των Ποσειδωνίων 'Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.'.






«Στην 44χρονη ιστορία τους τα Ποσειδώνια λειτούργησαν ως πλατφόρμα δικτύωσης μεταξύ επαγγελματιών της ναυτιλιακής βιομηχανίας και δημιούργησαν τα θεμέλια για χιλιάδες επιχειρηματικές συναλλαγές που συνεισέφεραν σημαντικά στις εθνικές οικονομίες και στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ώθηση της ανάπτυξης», πρόσθεσε.






Σύμφωνα με τους διοργανωτές τα 'Ποσειδώνια 2010' θα είναι μεγαλύτερα από ποτέ όσον αφορά στη συνολική έκταση του εκθεσιακού χώρου, τον αριθμό των εκθετών και την αναμενόμενη ροή επισκεπτών. Περισσότεροι από 1.850 εκθέτες από 87 χώρες θα συμμετάσχουν στο πενταήμερο γεγονός, ενώ ο εκθεσιακός χώρος που έχει ήδη κλειστεί από τους εκθέτες καταλαμβάνει εμβαδόν 30.700 τ.μ., πράγμα που σημαίνει ότι η φετινή έκθεση είναι κατά 11,5% μεγαλύτερη από την έκθεση του 2008, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.






Στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων έχουν προγραμματιστεί και πολλές άλλες εκδηλώσεις στην 100 θέσεων αίθουσα σεμιναρίων του Εκθεσιακού Κέντρου Ελληνικού, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται συνεντεύξεις Τύπου εκπροσώπων της DNV, της Germanischer Lloyd, της RINA, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Cargotec και άλλων.






Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γράτσος, στο μήνυμα του για τα Ποσειδώνια δήλωσε: «Η Ελληνόκτητη ναυτιλία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και προσφέρει πολλές άμεσα και έμμεσα εξαρτώμενες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα μας βαδίζει σε δύσκολα οικονομικά μονοπάτια τα οποία οφείλονται σε εγγενείς δυσλειτουργίες που ανέδειξε η διεθνής οικονομική κρίση».






Τα Ποσειδώνια 2010 τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Δήμου Πειραιώς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.






Στα 50 εκατ. ευρώ η εισροή κεφαλαίων






Πάνω από 10.000 υψηλόβαθμα στελέχη της παγκόσμιας ναυτιλίας θα επισκεφθούν τη χώρα μας στη διάρκεια της έκθεσης. «Χάρη σε περίπου 10.000 διεθνή υψηλόβαθμα στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας που θα επισκεφθούν την έκθεση, τα Ποσειδώνια θα προσφέρουν απευθείας σημαντική εισροή συναλλάγματος σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η άμεση εισροή κεφαλαίων σε σχετικές με τον εκθεσιακό τουρισμό δραστηριότητες στην Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ κάθε δύο χρόνια» ανέφερε ο κ. Βώκος.






Με ενισχυμένη παρουσία οι κινεζικές επιχειρήσεις






Την τιμητική τους θα έχουν όπως είναι φυσικό οι κινεζικές επιχειρήσεις στα Ποσειδώνια, λόγω Cosco αλλά και της ανερχόμενης παρουσίας των Κινέζων στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία. Τα τελευταία στοιχεία από το διεθνές βιβλίο παραγγελιών δείχνουν ότι η Κίνα προηγείται με μερίδιο αγοράς 34,4% και ακολουθεί η Κορέα με 34,2%, καθώς τα κορεατικά ναυπηγεία συνεχίζουν μία επιθετική πολιτική προσέλκυσης πελατών.






Ο ανταγωνισμός των παραδοσιακών ναυπηγικών δυνάμεων της Άπω Ανατολής αναμένεται να «εκφραστεί» και στη φετινή διοργάνωση των Ποσειδωνίων 2010.






Σχεδόν 10% του συνολικού εκθεσιακού χώρου έχει ενοικιαστεί από εταιρείες της Άπω Ανατολής που αύξησαν τη συνολική τους συμμετοχή στα Ποσειδώνια κατά 45% σε σύγκριση με την προηγούμενη διοργάνωση. Της ανάπτυξης αυτής ηγείται η Κίνα, η συμμετοχή της οποίας περιλαμβάνει δύο εθνικά περίπτερα αλλά και σημαντικές παρουσίες της Κινεζικής Βιομηχανικής Ένωσης Κατασκευής Πλοίων (CSIC), του ομίλου ναυπηγείων Cosco και της Yiu Lian Dockyards (Shekou) LTD.






Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα κάνουν επίσης αισθητή την παρουσία τους στα Ποσειδώνια με συμμετοχή της Ιαπωνικής Ένωσης Εξαγωγέων Πλοίων (JSEA) και της Ιαπωνικής Ένωσης Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (JSMEA) αυξάνοντας τα αντίστοιχα περίπτερά τους σε μέγεθος. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα τεράστιο περίπτερο της Koshipa (Ένωση Κορεατών Κατασκευαστών Πλοίων) και ανεξάρτητα περίπτερα του STX Business Group, της Sungdong Shipbuilding & Marine Engineering Co Ltd, της SPP Shipbuilding Co LTD, των επαρχιών της Zhejiang και της Daishan καθώς και της Haizhou Ship Building and Repairing Co LTD.






Η Ευρώπη θα κάνει, επίσης, αισθητή την παρουσία της με δύο εθνικά περίπτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενισχυμένη παρουσία της Ολλανδίας και μεγαλύτερη συμμετοχή από τα παραδοσιακά ναυτιλιακά κράτη της Γαλλίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας.






Οι ελληνοκινεζικές σχέσεις θα είναι στο επίκεντρο στις 11 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του ελληνοκινεζικού επιχειρηματικού φόρουμ 2010 που διοργανώνεται από το Ελληνοκινεζικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Στην εκδήλωση θα εξεταστούν οι σχέσεις των δύο χωρών στη ναυπηγική, στο εμπόριο και τη διαχείριση πλοίων καθώς και την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών τρίτης χώρας και τη μεταφορά πρώτων υλών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Πυρήνα των συζητήσεων θα αποτελέσει η χρήση των ελληνικών λιμένων ως κέντρων διαμετακόμισης.






Στο... αεροδρόμιο






Σήμερα το απόγευμα στις 6, πραγματοποιείται η τελετή κοπής της κορδέλας για τα Ποσειδώνια 2010 κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής έναρξης των Ποσειδωνίων, στο εκθεσιακό κέντρο του Ελληνικού (στον πρώην Ανατολικό Αερολιμένα Αθηνών). Αργότερα, στις 7 η έκθεση ανοίγει τις πύλες της στο κοινό.






Τα Ποσειδώνια 2010 ολοκληρώνονται την Παρασκευή 11 Ιουνίου. Από αύριο Τρίτη 8 μέχρι και την Πέμπτη 10 Ιουνίου η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 7.30 μ.μ., ενώ την Παρασκευή 11 Ιουνίου η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 5.00 μ.μ., όταν και θα πέσει η αυλαία και τα Ποσειδώνια θα ανανεώσουν το ραντεβού τους με τη ναυτιλία για το καλοκαίρι του 2012.


naftemporiki.gr





--------------------------------------------------------------------------------